Ulazak Srbije i Albanije u EU važan za stabilizaciju Balkana

"Nismo preobraćeni iz đavola u anđele. Činjenica da više nema konflikta na zapadnom Balkanu djelimično se duguje izgledima da postanemo članice EU", rekao je albanski ministar spoljnih poslova
0 komentar(a)
Ivica Dačić, Paolo Đentiloni, Ditmir Bušati, Foto: Beta/AP
Ivica Dačić, Paolo Đentiloni, Ditmir Bušati, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 23.01.2015. 21:18h

Članstvo u EU Srbije i Albanije je od strateške važnosti za stabilizaciju i bezbjednost cijelog zapadnog Balkana, kaže šef italijanske diplomatije Paolo Đentiloni.

On je dodao da će Italija i ubuduće igrati glavnu ulogu u ostvarenju tog cilja.

Prvi trilateralni sastanak ministara spoljnih poslova Italije, Srbije i Albanije, Paola Đentilonija, Ivice Dačića i Ditmira Bušatija održan je danas u italijanskom Senatu, i na njemu je poslata jasna poruka Briselu da pristupni proces dvije zemlje treba da bude ubrzan, prenosi italijanska novinska agencija Ansa.

Đentiloni je istakao da je članstvu u EU Srbije i Albanije "strateški posvećena" italijanska vlada, što je ponovio na kraju šestomjesečnog predsjedavanja Italije EU i premijer te zemlje Mateo Renci.

Ta posvećenost, ukazao je italijanski ministar, "treba da bude podijeljena sa evropskim partnerima" dok sada "čekamo na dalje rezultate".

Beograd i Tirana izrazili su zahvalnost Rimu zbog njegove uloge "mosta" sa Evropom, kao i zbog italijanskog posredovanja u smanjivanju zategnutosti između Srbije i Albanije, navodi Ansa.

"Italija može da nas podstakne da normalizujemo odnose, što je neophodno za bezbjednost celog regiona", rekao je Dačić. Zapadni Balkan, kako je dodao, sada može više nego ikad da predstavlja dobar primjer toga kako konflikti i građanski ratovi mogu da budu prevaziđeni.

"Nismo preobraćeni iz đavola u anđele. Činjenica da više nema konflikta na zapadnom Balkanu djelimično se duguje izgledima da postanemo članice EU", rekao je albanski ministar spoljnih poslova.

Imajući u vidu ulogu koju Evropa može da odigra u krizama koje nisu tako daleke od njenih južnih granica (u Libiji) ili od sjeverozapadnih (u Ukrajini), Đentiloni je rekao da je iskustvo bivše Jugoslavije pokazalo da je Evropa stabilizujući faktor i da ona danas mora da iskoristi "veću geopolitičku osjetljivost".

On je dodao da u Ukrajini nije bilo "mnogo razgovora na političkom nivou".

Trojica zvaničnika danas su razgovarala i o ekonomiji, energetskom sektoru, bezbjednosti i imigraciji, što su sve, kako podsjeća Ansa, sektori u kojima Italija blisko sarađuje sa Srbijom i Albanijom i čiji je najveći trgovinski partner, što takođe može dodatno biti unapređeno.

Bonus video: