GODINU DANA

Srbija od danas predsjedava OEBS-om

OEBS, čije je sjedište u Beču, djeluje u tri oblasti - vojno-političkoj, ekonomsko-ekološkoj i ljudskoj. Njenih 57 država članica su iz Evrope, centralne Azije i sjeverne Amerike i pokrivaju najveći dio sjeverne hemisfere
66 pregleda 0 komentar(a)
OEBS, OSCE, Foto: Facebook
OEBS, OSCE, Foto: Facebook
Ažurirano: 16.02.2019. 12:54h

Srbija od danas predsjedava Organizaciji za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) u okviru sukcesivnog predsjedavanja sa Švajcarskom, koja je prethodne godine bila na čelu Stalnog savjeta te organizacije.

Predsjedavanje Srbije će formalno početi 15. januara u Beču, prvom sednicom Stalnog savjeta OEBS-a, kojoj će predsjedavati ministar spoljnih poslova Ivica Dačić, a Ministarski savjet biće održan krajem godine u Beogradu, 3. i 4. decembra.

OEBS-u tako prvi put od osnivanja 1975. godine sukcesivno predsjedavaju dvije zemlje. Švajcarska i Srbija zajedno su podnijele kandidaturu za predsjedavanje OEBS-u tokom 2014. i 2015. i formulisale načela saradnje tokom dvogodišnjeg predsjedavanja u dokumentu nazvanom "Principi saradnje".

Tokom predsjedavanja Srbije, OEBS obilježava 40 godina od usvajanja Helsinškog završnog akta, što je prilika da se sumiraju rezultati do sada učinjenog i ispita da li postoji politička volja za stvaranje strateškog okvira za djelovanje OEBS-a u periodu nakon 2015. godine.

OEBS, čije je sjedište u Beču, djeluje u tri oblasti - vojno-političkoj, ekonomsko-ekološkoj i ljudskoj. Njenih 57 država članica su iz Evrope, centralne Azije i sjeverne Amerike i pokrivaju najveći dio sjeverne hemisfere.

Ta organizacija je osnovana tokom hladnog rata kao forum za dijalog Istoka i Zapada pod nazivom Konferencija za evropsku bezbjednost i saradnju (KEBS).