Meuči: Euleks nije Supermen

Komentarišući skandal u vezi korupcije u Euleksu, Meuči je rekao da je sve to negativno uticalo na kredibilitet misije, ali da je za sada to, ipak, pretenciozno, da treba vremena da bi se otkrila istina i da će prvi izvještaji istrage biti objavljen najkasije aprila 2015.
0 komentar(a)
Euleks, Foto: Betaphoto
Euleks, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 26.12.2014. 12:09h

Šef Misije Euleks Gabriele Meuči kaže da su lokalni kosovski tužioci odustali od istrage u nekoliko teških slučajeva uz obrazloženje da se plaše, piše ''Zeri''.

Komentarišući skandal u vezi korupcije u Euleksu, Meuči je rekao da je sve to negativno uticalo na kredibilitet misije, ali da je za sada to, ipak, pretenciozno, da treba vremena da bi se otkrila istina i da će prvi izvještaji istrage biti objavljen najkasije aprila 2015. godine.

Meuči je naveo da će raditi na povratku povjerenja i dodao da, međutim, stanovnici Kosova, kako je rekao, treba da znaju da ova misija nije "Spajderman" niti "Supermen", kao i da nisu došli na Kosovo da hapse svakog.

Prema njegovim riječima, ima na stotine sluačajeva pod istragom na kojima rade lokalni tužioci.

Međutim, i pored dobijanja ovlašćenja da istražuju, lokalni tužioci se osjećaju uplašenim i zahtjevaju da se Euleks time bavi.

Govoreći o osnivanju Specijalnog suda, šef misije EULEX-a je rekao da će taj sud osnovati Skupština Kosova, nakon što usvoji nekoliko potrebnih zakona.

"Specijalni sud neće biti međunarodni sud, kao što je bio onaj za ratne zločine u bivšoj Jugoslaviji. Ovo je sud koji će se formirati po zakonima Kosova", rekao je šef misije Euleksa.

Bonus video: