Dodik: Odluku o članstvu u NATO donijeti na referendumu

"To je logično, ako se uzme u obzir cijeli niz istorijskih razloga. Jedna od tih činjenica je i to što je NATO prijke 20 godina bombardovao Srbe u BiH, a potom i Srbiju", naveo je on za ruski portal vikesti Lenta.ru
3 komentar(a)
Milorad Dodik, Foto: Beta/AP
Milorad Dodik, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 25.12.2014. 14:18h

Javno mnjenje Republike Srpske (RS) protiv je ulaska u NATO, kazao je predsjednik entiteta Milorad Dodik, navodeći da bi odluku o tom pitanju trebalo donijeti na referendumu.

On je ocijenio opasnim da Srbija ostane neutralna, a da RS ide ka članstvu u NATO.

Dodik smatra da odluku o ulasku u NATO treba da donese narod Republike Srpske na referendumu, ali da je sada javno mnjenje protiv takve integracije.

"To je logično, ako se uzme u obzir cijeli niz istorijskih razloga. Jedna od tih činjenica je i to što je NATO prijke 20 godina bombardovao Srbe u BiH, a potom i Srbiju", naveo je on za ruski portal vikesti "Lenta.ru".

Napominjući da je Srbija, poslije NATO bombardovanja, proglasila vojnu neutralnost, Dodik je ocijenio da ne bi bilo dobro i da bi bila opasna situacija da Srbija ostane neutralna, a da Srpska ide ka članstvu u Alijansu.

"Još jedan važan detalj je to što je jedna od glavnih država sprovodnika ideje integracije BiH u NATO Turska, koju Srbi ne doživljavaju pozitivno. To je loš znak", smatra Dodik.

Prema njegovim rečima, nejasno je i koliko su dobre i integracije u Evropsku unijiu, jer je,kako smatra evrooptimizam opao.

"Mi ne možemo da budemo izolovana zemlja, mi moramo da budemo integrisani. Nas faktički prisiljavaju da se integrišemo u EU. Nejasno je koliko je to dobro. Može se reći da nivo evrooptimizma nije takav koliki je bio pre nekoliko godina, kako ovdje, tako i u samoj Uniji. Ali, ipak, taj projekat je i dalje snažan ", dodao je Dodik.

Osvrnuvši se na budućnosti Republike Srpske, on je kazao da je ključni momenat očuvanje autonomije i samostalnosti, kao i napredak u ekonomskom razvoju koji bi omogućio visok nivo životnog standarda građana.

Bonus video: