Kineski premijer počasni građanin Beograda

"U Srbiji sam osjetio prijateljstvo prema kineskom narodu. To prijateljstvo je čvrsto i tradicionalno i pojačava se međusobnim povjerenjem i saradnjom na principu uzajamne koristi", kazao je premijer Kine
85 pregleda 0 komentar(a)
Li Kećijang, Foto: Betaphoto
Li Kećijang, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 18.12.2014. 17:57h

Gradonačelnik Beograda Siniša Mali uručio je danas kineskom premijeru Li Kećiangu povelju počasnog građanina Beograda ocijenivši tom prilikom da je zahvaljujući Kećiangu i njegovom doprinosu afirmaciji srpske prijestonice, Beograd postao most na kome se susrijeću Istok i Zapad.

"Ovo je poseban trenutak za Beograd i Srbiju koji će ući u istoriju. Poveljom potvrđujemo tradicionalno prijateljstvo dvije zemlje i dva naroda. Beograd želi da Vam iskaže čast zbog vašeg doprinosa afirmaciji glavnog grada a srpski narod vidi u Vama velikog prijatelja", rekao je Mali na svečanosti u Skupštini grada.

Gradonačelnik je dodao da je zaslugom Kećianga, Samit šefova vlada Kine i 16 država centralne i istočne Evrope učinio da Beograd bude politički i ekonomski centar ovog dijela svijeta.

"Na putu razvoja ne treba zaboraviti dugu tradiciju prijateljstva Beograda i Pekinga koji su 1980. godine potpisali sporazum o saradnji. Sljedeće godine, kada budemo obilježavali 35 godina potpisivanja sporazuma, posjetiću Peking na poziv njegovog gradonačelnika, što je prilika za dalje unapređenje saradnje", kazao je Mali.

Zahvaljujući na dodeljenom priznanju, premijer Kine je ocijenio da taj čin predstavlja "veliku čast" ali i "veliki pokazatelj prijateljstva" građana Srbije i Beograda prema kineskom narodu.

"U Srbiji sam osjetio prijateljstvo prema kineskom narodu. To prijateljstvo je čvrsto i tradicionalno i pojačava se međusobnim povjerenjem i saradnjom na principu uzajamne koristi", kazao je premijer Kine.

On je ocijenio da i Srbija i Kina teže istim ciljevima a to su "očuvanje stabilnosti u regionu i mira u svijetu".

"Danas smo otvorili most Zemun-Borča i saglasili smo se da izgradnja mostova, koji se često ruše tokom ratova, predstavlja pokazatelj da se zalažemo za trajni mir", kazao je Kećiang dodavši da je tokom posjete Kalemegdanu i ušću Save i Dunava osjetio "stratešku važnost Beograda" i "težnju srpskog naroda za očuvanjem stabilnosti i mira u regionu".

Predsjednik Vlade Kine je istakao da je sa premijerom Aleksandrom Vučićem postigao niz sporazuma o praktičnoj saradnji, među kojima je unaprjeđenje pruge između Beograda i Budimpešte koje bi omogućilo da se vozovi na toj relaciji kreću brzinom od 200 kilometara na čas.

"Podstaći ćemo kineske kompanije da investiraju u ovaj region a unaprjeđenje saradnje Srbije i Kini će doprinijeti i boljoj saradnji Kine i EU i Kine i zemalja centralne i istočne Evrope", rekao je Kećiang i dodao da Srbiji želi prosperitet i razvoj.

Predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić ocijenio je da će nedelja u kojoj je u Beogradu održan samit Kine i 16 zemalja centralne i istočne Evrope, ostati zapisana u istoriji kao prekretnica u kojoj se desio pravi napredak za Srbiju.

"Posljednjih nekoliko dana za mene predstavljaju izuzetno političko i ljudsko iskustvo. U razgovorima sa običnim ljudima sam vidio koliko su oni ponosni zbog odnosa Srbije i Kine i koliko su oduševljeni događajima u Beogradu", kazao je Vučić.

Prema njegovim riječima, Samit i bilateralni susreti održani u Beogradu i dogovori koji su postignuti tom prilikom, stavili su "ozbiljan teret odgovornosti" na vlasti Srbije.

"Sprovođenje dogovorenog će biti pravi test našeg prijateljstva. Učinićemo sve, da projekte koji će modernizovati Srbiju i unaprijediti našu ekonomiju, realizujemo na najefikasniji način", rekao je Vučić.

Svečanosti u Skupštini grada prisustvovali su ministri u Vladi Srbije, ambasador Srbije u Pekingu Milan Bačević, čelnici grada Beograda i gradskih opština, kao i poznate ličnosti iz svijeta umetnosti i sporta.

Bonus video: