Dačić: Zapadni Balkan prioritet predsjedavanja Srbije OEBS-om

"Kao kandidat za pristupanje Evropskoj uniji, Srbija je iskreno posvećena jačanju saradnje sa susjednim zemljama i regionom u cjelini", rekao je Dačić
0 komentar(a)
Ivica Dačić, Foto: BETAPHOTO
Ivica Dačić, Foto: BETAPHOTO
Ažurirano: 18.12.2014. 16:03h

Zapadi Balkan je prioritet predsjedavanja Srbije Organizaciji za evropsku bezbjednost i saradnju (OEBS) koje će dati dodatni impuls regionalnoj saradnji, ocijenio je danas ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić.

"Kao kandidat za pristupanje Evropskoj uniji, Srbija je iskreno posvećena jačanju saradnje sa susjednim zemljama i regionom u cjelini", rekao je Dačić na prijemu za šefove diplomatskih misija i međunarodnih organizacija povodom početka predsjedavanja Srbije OEBS-u, 1. januara.

Šef srpske diplomatije je rekao da je 2014. bila puna izazova za prostor OEBS-a zbog krize u Ukrajini, jedne od najozbiljnijih od završetka hladnog rata.

"OEBS je brzo reagovao na krizu i time demonstrirao efikasnost i afirmisao značaj na globalnom planu", rekao je Dačić, dodajući da će i u 2015. Ukrajina biti domininatna tema.

U tom kontekstu je, kako je rekao, glavni prioritet predsjedavanja Srbije biće podsticanje sveobuhvatnog mirovnog procesa u Ukrajini, a Srbija će učiniti sve da predsjedavanje bude konstruktivno i ostvari pozitivne rezultate.

Dačić je izrazio nadu da Srbija može da računa na podršku svih država-članica i partnera OEBS-a tokom iduće godine u realizaciji zajedničkoj cilja: unaprjeđenja bezbjednosti i saradnje u Evropi.

Ističući značaj OEBS-a na međunarodnom planu, ambasador Švajcarske u Srbiji, Žan-Danijel Ruh je rekao da OEBS ima centralnu ulogu u suočavanju s krizom u Ukrajini, koja je "poljuljala temelje u Evropi posle Hladnog rata".

Budući da "OEBS ima alat za rješavanje konflikata", a Švajcarska, koja završava jednogodišnje predsjedavanje tom organizacijom, ima "svoj praktičan alat koji se nosi u džepu", Ruh je Dačiću poklonio švajcarski perorez, uz opasku da će mu pomoći da se suoči sa izazovima tokom srpskog predsjedvanja.

O okviru priprema za predsjevanje, Dačić je najavio da će danas otputovati u Pariz na sastanak sa šefom francuske diplomatije Loranom Fabijusom, odakle će za Moskvu, na razgovor s ruskim kolegom Sergejem Lavrovom. Za utorak je planiran sastanak Dačića s ministrom spoljih poslova Ukrajine, Pavlom Klimkinom.

Dacić je ponovio da će Ministarski savjet OEBS-a u Beogradu biti održan 3. i 4. decembra 2015, u beogradskoj Areni.

Bonus video: