Rama vidi Albaniju i Srbiju kao Njemačku i Francusku: "Srbija više nije neprijatelj"

On je rekao da se Albanija nada da će vidjeti napredak susjeda i da će taj progres biti primijećen kroz očigledno povećanje standarda sloboda i prava Albanaca u Preševskoj dolini
9 komentar(a)
Edi Rama, Aleksandar Vučić, Foto: Betaphoto
Edi Rama, Aleksandar Vučić, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 15.12.2014. 10:29h

Albanski premijer Edi Rama poručio je da će bezrezervno podržati Srbiju tokom predsjedavanja OEBS 2015. i naglasio da Srbija više nije neprijatelj Albanije.

"Srbija će 2015. postati prva zemlja regiona koja preuzima predsjedavanje OEBS. Albanija će bezrezervno podržati Srbiju u ovom veoma važnom zadatku za naš region", rekao je Rama u obraćanju akreditovanim ambasadorima.

On je rekao da se Albanija nada da će vidjeti napredak susjeda i da će taj progres biti primijećen kroz očigledno povećanje standarda sloboda i prava Albanaca u Preševskoj dolini.

"Ovo novo vrijeme na Balkanu je konačno donijelo mir među Albancima gdje god da oni žive, a koje čini neophodnim da naša zemlja ne samo drži korak sa evropskim izazovima u regionu, već i da nastavi putem mira i dijaloga sa Srbijom", istakao je albanski premijer.

Mogućnost i potencijal saradnje

"Srbija više nije naš neprijatelj, već susjed koji je postao istinski partner u cilju izgradnje evropske budućnosti Balkana", dodao je on.

"Niko ne može bolje od nas Albanaca da razumije problem Srbije da prihvati veliki, nepovratni preokret istorije u njenim tradicionalnim odnosima sa Albancima. Ali, sa druge strane, niko ne može bolje od nas da razumije da je neoprostivo ako ne odemo dalje od te istorije, odbacivanjem i ostavljanjem za sobom svakog nacionalističkog izazova i da se ostane otvoren i odlučnan, ali i strpljiv u tom odnosu koji je i težak ali ima i strateški značaj za naš nacionalni interes", naglasio je premijer Albanije.

Rama je ocijenio da zadivljujući primer - da se vjeruje u mogućnost i potencijal "ove nevjerovatne saradnje" - dolazi iz evropske istorije odnosa Njemačke i Francuske.

On je priznao da je "lakše da se misli o tome, a malo teže da se to izgovori", ali da vjeruje da dvije zemlje mogu da uspiju "jer nijesu u tome same", posebno apostrofirajući podršku njemačke kancelarke Angele Merkel.

Dvojno liderstvo na Kosovu može da bude uspješno

On je diplomate podsjetio i da je nedavno formirana nova kosovska vlada.

"Iskustvo od ove godine mi daje priliku da uvjerim (premijera Isu) Mustafu i (vicepremijera Hašima) Tačija da za nas Albance, koji smo, zbog nemogućnosti da se složimo oko lidera, često usporavani u velikim ili malim koracima u istoriji, ovo dvojno liderstvo može da postane najsigurnija garancija ili uspjeh u njihovoj vladi", rekao je Rama.

"Ova godina ne bi bila tako ohrabrujuća bez samita u Berlinu koji je otvorio put nove definicije koegzistencije među državama regiona, ali i između regiona i EU", rekao je Rama, osvrnuvši se na konferenciji zemlja regiona u njemačkoj prijestonici u avgustu.

"Vidi se, čuje i shvata bolje svaki dan da ovo novo vrijeme Balkana, kome je kancelarka Merkel posvetila novu incijativu kako bi region bio bliži sebi i Uniji za kratko vrijeme, ne dolazi u dobro vrijeme za Evropu", rekao je Rama.

On je ocijenio još da je Uniji potreban Balkan, isto koliko je Balkanu potrebna EU.

"Ukoliko zamor od proširenja prevlada u EU, neće biti iznenađenje ako zamor od strpljenja prevlada na Zapadnom Balkanu", poručio je albanski premijer.

Bonus video: