Premijer Kine dolazi u Beograd i zbog autputa Bar-Boljare

"Za saradnju Kine i CEEC (zemlje centralne i istočne Evrope) godišnji sastanak šefova vlada predstavlja najveći pokretački motor, najpouzdaniju podršku i garanciju", rekao je Kećijang za list "Politika" od ponedjeljka
10 komentar(a)
Li Kećijang, Foto: Beta/AP
Li Kećijang, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 14.12.2014. 23:09h

Kineski premijer Li Kećijang izjavio je da su glavni razlozi njegovog dolaska u Beograd na samit Kine i 16 zemalja srednje i istočne Evrope razgovori o kapitalnim projektima, kao što je autoput Bar-Boljare, izgradnja pruge Beograd-Budimpešta, ali i otvaranje mosta "Mihajlo Pupin".

"Za saradnju Kine i CEEC (zemlje centralne i istočne Evrope) godišnji sastanak šefova vlada predstavlja najveći pokretački motor, najpouzdaniju podršku i garanciju", rekao je Kećijang za list "Politika" od ponedjeljka.

On je naglasio da je za podršku kompanijama iz regiona predviđena kreditna linija od deset milijardi dolara, uz ocjenu da će glavni projekti, poput izgradnje termoelektrane Stanari u Bosni i Hercegovini, mosta "Mihajlo Pupin" u Beogradu, autoputa Bar-Boljare i pruge Beograd-Budimpešta, pospješiti razvoj i donijeti korist stanovništvu.

Predsjednik kineske Vlade izrazio je očekivanje da će trgovina između Kine i ovog dijela Evrope ove godine prvi put biti veća od 60 milijardi dolara, i dodao da su ekonomije Kine i 16 zemalja CEEC "veoma komplementarne".

"CEEC ima industriju, nauku, tehnologiju, obrazovanje i ljudske resurse. Kina ima dobar industrijski sistem, jeftin sektor proizvodnje i solidne devizne rezerve, što bi moglo da zadovolji zahtjeve zemalja CEEC za infrastrukturom, trgovinom i investicijama", kazao je.

Prema njegovim riječima, izvoz iz zemalja srednje i istočne Evrope u Kinu raste mnogo brže od uvoza, i od januara do novembra ove godine bio je pet odsto veći nego uvoz iz Kine.

Kina snažno podržava proces evropskih integracija i raduje se da vidi ujedinjenu i uspješnu Evropu, rekao je Kećijang i istakao da njegova zemlja predlaže uspostavljanje ekspresne linije Kina-Evropa kopnom i morem, koja bi se zasnivala na željeznici Beograd-Budimpešta i grčkoj luci Pirej.

Kako je kazao kineski premijer, u ranim danima svog reformisanja Kina je dobila mnogo korisnih savjeta od bivše Jugoslavije koji su joj pomogli da izgradi socijalizam sa kineskim karakteristikama.

Samit Kine i 16 država centralne i istočne Evrope biće održan u Beogradu 16. i 17. decembra, pod parolom "Novi motor, nova snaga, nova platforma".

Bonus video: