Talac Al Kaide: Serž Lazarević pušten posle tri godine zatočeništva

O Lazareviću su u više navrata pisali svjetski i regionalni mediji, od kojih su neki tvrdili da mu je pravo ime Slobodan i da se, navodno, bavio kontraobavještajnim poslovima u bivšoj Jugoslaviji i Francuskoj, kao i da je svjedočio pred Haškim tribunalom na suđenju Slobodanu Miloševiću
91 pregleda 0 komentar(a)
Serž Lazarević, Foto: Beta/AP
Serž Lazarević, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 09.12.2014. 13:53h

Francuz srpskog porijekla Serž Lazarević oslobođen je poslije zarobljeništva, u kome ga je držao sjevernoafrički ogranak Al Kaide u Maliju od 2011. godine, saopštio je danas predsjednik Francuske Fransoa Oland.

Oland je rekao da je Lazarević "relativno dobrog zdravlja" uprkos uslovima u kojima je bio poslije otmice, prenijela je agencija AP. Sjevernoafrički ogranak Al Kaide zarobio je brojne zapadne državljane od intervencije Francuske u Maliju u januaru 2013. godine.

U jednom trenutku, 14 Francuza bili su držani kao taoci islamskih ekstremista u zapadnoj Africi. Lazarević je posljednji Francuz za kojeg se zna da je držan kao talac, navela je američka agencija. Lazarevića su ekstremisti oteli prije tri godine u regionu Sahel u Maliju.

Zajedno s njim bio je otet i Francuz Filip Verdon, koji je prošle godine ubijen iz odmazde zbog francuske intervencije u toj afričkoj zemlji. Al Kaida je dvojicu ljudi nazvala špijunima, što je Pariz demantovao, a francuska štampa pisala je da su u pitanju geolozi. O Lazareviću su u više navrata pisali svjetski i regionalni mediji, od kojih su neki tvrdili da mu je pravo ime Slobodan i da se, navodno, bavio kontraobavještajnim poslovima u bivšoj Jugoslaviji i Francuskoj, kao i da je svjedočio pred Haškim tribunalom na suđenju bivšem predsjedniku Srbije Slobodanu Miloševiću.

Bonus video: