BiH: PIO neće da da penziju Šešelju

"Nepotrebno se prave konflikti između dva fonda i usložnjava situacija. To bi moglo imati posljedice na sve naše korisnike koji u Srbiji potražuju svoja prava", smatra Hadžiomerović, direktor Instituta za medicinsko vještačenje FBiH
62 pregleda 5 komentar(a)
Vojislav Šešelj, Foto: Beta/AP
Vojislav Šešelj, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 09.12.2014. 12:49h

Zavod Penzijsko-invalidskog osiguranja Federacije BiH nema namjeru da prizna pravo na invalidsku penziju Vojislavu Šešelju, već će je sudskim putem osporiti.

Šešelj je invalidsku penziju, odnosno dio staža, tražio po osnovu rada na Fakultetu političkih nauka u Sarajevu, gdje je bio asistent osamdesetih godina 20. vijeka.

Direktor Zijad Krnjić kaže da će Zavod osporiti pravnu utemeljenost i valjanost odluke Instituta za medicinsko vještačenje Federacije BiH o priznavanju prve kategorije invalidnosti Šešelju iz koje proizilazi i njegovo pravo na invalidsku penziju.

U izjavi za agenciju Fena, Krnjić je rekao da Institut za medicinsko vještačenje nije tražio dodatnu medicinsku dokumentaciju u tom predmetu, ni iskoristio mogućnost pozivanja osobe na medicinski pregled a nije utvrdio ni medicinske uslove njenog zadnjeg zaposlenja.

Zato će Zavod za penziono-invalidsko osiguranje sudskim putem osporiti pravnu utemeljenost i valjanost odluke Instituta o priznavanju prve kategorije invalidnosti iz koje proizilazi pravo na invalidsku penziju, dodaje Krnjić.

Direktor Instituta za medicinsko vještačenje FBiH Zijad Hadžiomerović objašnjava, međutim, da se u slučaju Vojislava Šešelja usaglašava dio radnog staža koji je on proveo u BiH, na način kako to čine i za sve druge građane i da se radi o međudržavnoj obavezi koja se mora sprovesti na regularan način.

"Mi radimo po jedinstvenim pravilnicima iz bivše Jugoslavije i tu je sve uredno. Taj čovjek uživa penziju iz Srbije i traži usuglašavanje nekoliko godina staža", objasnio je on.

Po njegovim riječima, Šešelj ima jasnu i veoma obimnu dokumentaciju i ne može se osporavati ničije, pa ni njegovo pravo.

"Nepotrebno se prave konflikti između dva fonda i usložnjava situacija. To bi moglo imati posljedice na sve naše korisnike koji u Srbiji potražuju svoja prava",dodaje Hadžiomerović.

On je podsjetio da je grupa kompetentnih ljekara iz Beograda boravila u Hagu da bi tamo utvrdili Šešeljevo zdravstveno stanje i potvrdili su invalidnost prvog stepena.

Kako je naveo, na osnovu konvencija i ugovora koje su dužni poštovati, Šešeljev predmet došao je u Institut na usaglašavanje.

"Kad dobijemo dokumentaciju izjašnjavamo se o tome da li prihvatamo ili ne. Shodno našem pravilniku, prihvatamo dokumentaciju ako je opisana u našim pravilima. To je s državama okruženja uglavnom jedinstven pravilnik", rekao je Hadžiomerović.

Bonus video: