Dačić: EU nije zvanično tražila da Srbija prizna Kosovo

"EU to može da traži kad o tome postigne saglasnost unutar Unije, ali te saglasnosti nema, jer pet država članica nije priznalo nezavisnost Kosova. Zašto bi Srbija imala više obavezu da prizna nezavisnost od Španije ili Kipra", kazao je Dačić
0 komentar(a)
Ivica Dačić, Foto: BETAPHOTO
Ivica Dačić, Foto: BETAPHOTO
Ažurirano: 07.12.2014. 15:44h

Evropska unija zvanično nije tražila da Srbija prizna nezavisnost Kosova da bi postala članica, izjavio je danas ministar spoljnh poslova Ivica Dačić i dodao da ga lični stavovi evropskih zvaničnika ne zanimaju.

Na pitanje novinara da prokometariše izjavu predsjednika Tomisalava Nikolića da će se Srbija suočiti s izborom Kosovo ili Evropa, Dačić je rekao da takvih zahtjeva nije bilo u zvaničnim razgovorima niti dokumentima EU.

"To neko može da govori u razgovoru koji nema formalni karakter, ali u svim zvaničnim komunikacijama s EU nikada niti je bilo zapisano niti rečeno da Srbija ima obavezu da prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova", izjavio je Dačić na konferenciji za novinare.

"EU to može da traži kad o tome postigne saglasnost unutar Unije, ali te saglasnosti nema, jer pet država članica nije priznalo nezavisnost Kosova. Zašto bi Srbija imala više obavezu da prizna nezavisnost od Španije ili Kipra", kazao je Dačić.

Dodao je da obaveze koje Srbija mora da ispuni jesu napredak u dijalogu s Prištinom, koji je statusno neutralan, normalizacija odnosa i sklapanje sporazuma s obavezujućom snagom.

Dačić je istakao da Srbija nije promijenila svoj stav o Kosovu niti će promijeniti, kao da ni EU to od Srbije nije zvanično tražila.

"Lični stavovi pojedinih predstavnika EU me ne zanimaju", kazao je Dačić i dodao da su najviši srpski zvaničnici više puta istakli da je priznanje nezavisnosti Kosova "za nas apsolutno neprihvatljivo".

Bonus video: