Nikolić: Tražiće nam da priznamo Kosovo da bismo ušli u EU

Nikolić je rekao da ne bi više učestvovao u vlasti koja bi priznala nezavisnost Kosova i koja bi mjerila da li ćemo više eura dobiti ako ga se odreknu
14 komentar(a)
Ažurirano: 06.12.2014. 08:33h

"Brisel će nas suočiti sa priznavanjem Kosova i na to moramo da budemo spremni. O tome što prije treba da postignemo nacionalni konsenzus", rekao je u intervjuu „Večernjim novostima” predsjednik Srbije Tomislav Nikolić.

"Apsolutno znam da ćemo se naći pred izborom: ili Kosovo ili Evropa. Brisel će nas suočiti sa priznavanjem Kosova i na to moramo da budemo spremni. O tome što prije treba da postignemo nacionalni konsenzus i vrijeme je da o tome razgovaram sa premijerom (Aleksandrom) Vučićem", rekao je Nikolić. Nikolić je rekao da ne bi više učestvovao u vlasti koja bi priznala nezavisnost Kosova i koja bi mjerila da li ćemo više eura dobiti ako ga se odreknu. Na pitanje da li očekuje da bi Vlada Srbije u tom slučaju krenula za njim, Nikolić je rekao da ne mora da pođe za njima ali da očekuje da bi pošla za svojim Ustavom, interesima, raspoloženjem građana, čašću i moralom. Nikolić je dodao da će, povodom odluke Rusije da odustane od izgradnje gasovoda Južni tok, inicirati direktan kontakt sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom.

Šef države je izjavio da ne očekuje pojačavanje pritiska iz Brisela da se Rusiji uvedu sankcije jer je već rečeno da Srbija može da vodi samostalnu spoljnu politiku dok ne postane članica Unije ali i zbog toga što Srbija sa Rusijom nikada ne može da prekine odnose. "Ne samo što bismo bili suočeni sa velikom ekonomskom štetom, nego bismo izgubili obraz za sva vremena", dodao je predsjednik Srbije. Govoreći o čestim medijskim napadima, Nikolić je ocijenio da nekom smeta predsjednik kakav je on. "Možda je razlog to što ne želim da priznam Kosovo ili da raskinem odnose sa Rusijom ni po koju cijenu... Ima više načina da utičete na medije - prijateljstvo, novac, sila... Akcija je sinhronizovana. Dalekometni cilj je rušenje cijele Srbije", ocijenio je on. Nikolić je dodao da postoje ljudi u Srpskoj naprednoj stranci koji govore loše o njemu, kao da nije bio predsjednički kandidat SNS. "Stranka brani svog predsjednika a ja ni sam sebe ne branim pa ne tražim to ni od drugih. Bolje je ovako...", rekao je on. NIkolić kaže da razmišlja da se ponovo kandiduje. Podsjetivši da je tek na polovini mandata, Nikolić je rekao da ima obavezu prema sebi da procijeni da li je fizički i psihički zdrav da vodi državu u dva mandata.

"Bez obzira na brutalne laži, neko bi trebalo da mi nađe ozbiljnu grešku pa da razmišljam da li da se opet kandidujem."

Bonus video: