KOMENTAR UZ OSMJEH

Ruski ambasador "pecka" Srbiju: Pitajte EU za odštetu oko Južnog toka

Čepurin je okrivio Evopsku uniju za obustavu projekta Južni tok i upitao zašto sada Rusiju krive, kada je ona samo konstatovala činjinično stanje
27 komentar(a)
Južni tok, Foto: Shutterstock
Južni tok, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 03.12.2014. 15:57h

Rusija će ispuniti sve svoje obaveze u pogledu snabdijevanja Srbije gasom ove zime, izjavio je danas ambasador Rusije u Srbiji Aleksandar Čepurin, koji je okrivio Evropsku uniju za obustavu projekta Južni tok.

"Rusija će uraditi sve, kako ne bi bilo nikakvih komplikacija sa isporukama gasa Srbiji", rekao je Čepurin novinarima u Beogradu.

On je napomenuo da se sada gas isporučuje u skladu sa radnim planom, da je skladište gasa Banat dvor napunjeno i dodao da će i u budućnosti biti "odgovarajućih ugovora" u vezi sa dostavom gasa u to skladište.

Čepurin je okrivio Evopsku uniju za obustavu projekta Južni tok i upitao zašto sada Rusiju krive, kada je ona samo konstatovala činjinično stanje.

"Zapad i Brisel su potkopali Južni tok. Čemu takva nervoza sada i zašto se prebacuje krivica na Rusiju", upitao je ruski ambasador.

On je istakao da, "kako je ruski gasni gigant Gasprom činio sve više ustupaka, tako mu je sve više uslova postavljano u vezi Južnog toka."

"Rusija je stalno stavljana u situaciju da traži i moli, ali i da i plaća i moli," rekao je Čepurin i naglasio da su se "stalno mijenjala pravila protiv Gasproma i to u njihovu korist".

Ruski diplomata je dodao i da je krajnji rok za početak izgradnje Južnog toka bio početak novembra, a da je Bugarska do 1. decembra trebalo da izađe sa odlukom o izgradnji tog gasovoda.

"Rusija je strpljivo čekala i oktobar i novembar, a prošao je i 1. decembar, a saglasnost iz Bugarske nije stigla. Ne znam da li je to Bugarska sama odlučila, da li je to Brisel odlučio ili neko van Brisela", upitao je Čepurin.

Upitan da li bi Rusija sada, posle zamrzavanja Južnog toka, pristala na reviziju Međudržavnog sporazuma izmedju Srbije i Rusije, Čepurin je odgovorio da će Moskva ispuniti sve što stoji u sporazumu sa Srbijom.

"Ne treba da se uvlačimo u spekulacije koje su izmišljene i predstavljaju pokušaj jeftine propagande, a samo sa ciljem da se nanese šteta Srbiji", rekao je Čepurin i dodao da Rusija nema u svojoj tradiciji praksu da nekoga kompromituje i radi na nečiju šstetu.

Rusija i Srbija će se dogovoriti "na prijateljski način"

Na pitanje kome bi Srbija i druge zemlje učesnice u projektu Južni tok trebalo da se obrate za nadoknadu štete, Čepurin je, uz osmjeh, rekao "obratite se EU".

"Gasprom je sve platio o svom trošku i predsjednik Putin je predložio da EU plati nadoknadu štete, ali ja mislim da je to jako teško," rekao je ozbiljnim tonom Čepurin i dodao da će se Rusija i Srbija dogovoriti "na prijateljski način".

Predsjednik Rusije Vladimir Putin rekao je u ponedjeljak u Ankari da Rusija ne može da nastavi s projektom izgradnje gasovoda Južni tok jer se Evropska unija tome protivi.

Iz Evropske komisije je juče saopšteno da će EK nastaviti razgovore o gasovodu Južni tok bez obzira na najavu Rusije da zaustavlja taj projekat.

Sledeći sastanak biće održan 9. decembra na kome će biti riječi o više energetskih pitanja, uključujući i Južni tok.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da nije srećan zbog izjave predsjednika Rusije da se na projekat Južni tok stavlja tačka, ali je poručio da građani Srbije ne treba da brinu.