Članstvo Srbije u EU podržava 57 odsto građana

"Protiv pristupanja bi glasalo 28 odsto ispitanika a ukupno bi na referendum izašlo oko 70 odsto građana", rekla je Brakus
1 komentar(a)
Beograd, Foto: Shutterstock
Beograd, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 01.12.2014. 15:03h

Članstvo Srbije u EU podržava 57 odsto građana dok 47 odsto ispitanika ima generalno pozitivan stav prema EU, pokazaju rezultati ispitivanja javnog mnenja Srbije koje je agencija TNS Medium Galup danas predstavila u Beogradu.

Komentarišući rezultate istraživanja koje je sprovedeno za potrebe Delegacije EU u Srbiji, izvršna direktorka TNS Medium Galup Slađana Brakus kazala je da postoji stabilna većina u Srbiji koja podržava članstvo u EU.

"Istraživanja na ovu temu sprovodimo od 2010. godine a rezultati ispitivanja sprovedenog u septembru ove godine, pokazuju da raste trend pozitivnih stavova prema EU u odnosu na prethodne godine. Pozitivniji stav imaju mlađi i obrazovaniji građani", kazala je Brakus na konferenciji za novinare.

Ona je kazala da bi 53 odsto građana glasalo za pristupanje Srbije EU ako bi referendum na tu temu bio održan danas.

"Protiv pristupanja bi glasalo 28 odsto ispitanika a ukupno bi na referendum izašlo oko 70 odsto građana", rekla je Brakus.

Ispitivanje je pokazalo i da oko 50 odsto građana očekuje da će Srbija postati članica EU u narednih šest do deset godina, dok 22 odsto ispitanika smatra da se to nikada neće desiti.

"Iako 54 odsto građana i dalje očekuje nove uslove u procesu pristupanja Srbije EU, raste broj onih koji smatraju da Unija neće postaviti nijedan novi uslov", rekla je Brakus dodajući da građani najčešće navode priznavanje nezavisnosti Kosova kao ključni uslov koji Srbija treba da ispuni kako bi postala članica EU.

Ona je navela i da 58 odsto građana Srbije podržava dijalog Beograda i Prištine, što je slično rezultatima prethodnog istraživanja.

Odgovarajući na pitanje koji strani partneri su pružili najviše pomoći Srbiji za saniranje posledica majskih poplava, oko 38 odsto građana navelo je EU kao najvećeg donatora.

"Kada ispitujemo stavove građana o donatorima, tradicionalno najveći broj ispitanika spontano navodi Rusiju kao najvećeg donatora. Kad je riječ o pomoći tokom i posle poplava, građani su pored EU i

Rusije, naveli i Njemački i Ujedinjene Arapske Emirate kao zemlje koje su nam pružile velike donacije", kazala je Brakus.

Komentarišući rezultate istraživanja, šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport rekao je da "ohrabruje" rast pozitivnog trenda opštih pogleda građana Srbije prema EU.

Upitan da li će Unija postaviti nove uslove pred Srbiju uoči otvaranja prvih poglavlja u pregovaračkom procesu, Devenport je kazao da nije "svjestan" postojanja tih uslova.

"Evropska komisija je preporučila članicama Unije otvaranje poglavlja 32 u pregovaračkom procesu sa Srbijom a na članicama je da odluče da li će preporuku prihvatiti. Otvaranje pregovora bitno zavisi od implementacije Briselskog sporazuma, tu ima pomaka ali ne i pune implementacije", kazao je Devenport.

Ispitivanje javnog mnjenja o stavovima prema EU integracijama sprovedeno je na uzorku od 1.241 punoletnog ispitanika.

Bonus video: