Cerar: Slovenija će vratiti staru deviznu štednju

Riječ je o takozvanoj pilot presudi kojom je Sloveniji naloženo da štedišama Ljubljanske banke u BiH i svim ostalim štedišama te banke iz vremena bivše SFRJ u drugim republikama, njihove uštede vrate na isti način kako je devizna štednja vraćena štedišama u Sloveniji
1 komentar(a)
Miro Cerar, Foto: Beta-AP
Miro Cerar, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 27.11.2014. 08:42h

Slovenački premijer Miro Cerar poručio je da će Slovenija poštovati presudu Evropskog suda u Strazburu, prema kojoj je kršila ljudska prava štediša Ljubljanske banke u pogledu raspolaganja imovinom i da će im vratiti staru deviznu štednju.

Slovenija će, kako je kazao, napraviti sve potrebne korake u tom smjeru, a dug Ljubljanske banke vratiti sa kamatama ako je to u skladu sa zakonom.

U razgovoru za bosansko-hercegovačku televiziju BHT1, Cerar je pojasnio da će njegova vlada naredne godine donijeti zakonske podloge u vezi s izvršenjem presude Suda u Strazburu u slučaju Ališić i drugi protiv Slovenije, prenosi Tanjug.

Riječ je o takozvanoj pilot presudi kojom je Sloveniji naloženo da štedišama Ljubljanske banke u BiH i svim ostalim štedišama te banke iz vremena bivše SFRJ u drugim republikama, njihove uštede vrate na isti način kako je devizna štednja vraćena štedišama u Sloveniji.

Cerar je u vezi sa pravosnažnom presudom Evropskog suda rekao da će je Slovenija svakako poštovati i neće preduzimati pravna sredstva protiv nje.

Pojašnjavajući svoju izjavu iz jula, kada je u razgovoru za ljubljanski Dnevnik upozorio da će se presuda negativno odraziti na slovenački državni budžet i da zato država treba da razmisli o pokretanju postupka pred međunarodnim sudom pravde protiv onih nasljednica SFRJ koje krše sporazum o sukcesiji iz 2001, rekao je da se ne radi o prijetnji Slovenije tužbom protiv BiH.

On je objasnio da se ne radi o štedišama iz BiH nego da se to odnosi na dio problematike štediša Ljubljanske banke u Hrvatskoj, gdje postoji i problem takozvane prenesene štednje, zbog čega se protiv Ljubljanske banke pred hrvatskim sudovima vode sudski postupci.

Cerar je precizirao da se njegovo tadašnje upozorenje odnosilo na specifičan problem štediša u Hrvatskoj, jer je neke od njih već isplatila hrvatska država i da je problem u tome što se na hrvatskim sudovima i dalje vode postupci protiv Ljubljanske banke vezani za tu već isplaćenu štednju.

Slovenija u načelu smatra da bi pitanje stare devizne štednje u vrijeme SFRJ trebalo da bude sukcesijsko pitanje koje bi rješavale nasljednice bivše zajedničke države, a takođe zahtijeva da se postupci protiv Ljubljanske banke u Hrvatskoj obustave.

Bonus video: