EP: Vlada Srbije da se ogradi od izjava Šešelja

EP će, kako piše u radnoj verziji, od Vlade Srbije tražiti da se distancira od izjava lidera radikala, u kojima on poziva na prekrajanje granica na Balkanu i pogrdno govori o drugim narodima i njihovim predstavnicima
2 komentar(a)
Evropski parlament, Foto: Reuters
Evropski parlament, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.11.2014. 14:38h

Evropski parlament oštro je osudio govor mržnje Vojislava Šešelja i pozvao vlasti Srbije da se odlučno ograde od njegovih izjava.

To se navodi u radnoj verziji rezolucije, o kojoj bi poslanici trebalo da glasaju u četvrtak.

"EP najoštrije osuđuje govor mržnje Vojislava Šešelja i uvrede žrtava rata na području bivše Jugoslavije, uključujući i njegovu sramotnu izjava na dan sjećanja za žrtve Vukovara", navodi se u radnoj verziji dokumenta u koju je Tanjug imao uvid.

EP će, kako piše u radnoj verziji, od Vlade Srbije tražiti da se distancira od izjava lidera radikala, u kojima on poziva na prekrajanje granica na Balkanu i pogrdno govori o drugim narodima i njihovim predstavnicima.

Još se ne zna kako će izgledati finalni nacrt rezolucije, koja je na zahtjev hrvatskih poslanika prošle nedjelje po hitnoj proceduri uveden u dnevni red plenarnog zasijedanja EP u Strazburu, a ovih dana predmet je intenzivnih konsultacija poslaničkih grupa.

Jedna od stvari oko koje još nije postignuta saglasnost je i formulacija kritike na račun Haškog tribunala, koji je Šešelja, poslije 12 godina pritvora, pustio na privremenu slobodu bez presude i bez zabrane političkog djelovanja.

Finalni tekst nacrta rezolucije biće usaglašen do četvrtka, kada će poslanici glasati o njemu.

Šeselj, kome se sudi zbog zločina protiv čovječnosti, nedavno je pušten iz Tribunala "iz humanitarnih razloga", nakon što je utvrđeno da boluje od teške bolesti, a proces koji se vodi protiv njega je iz proceduralnih razloga u zastoju.

Bonus video: