Josipović: Hrvatska će se obratiti SB UN zbog Šešelja

66 pregleda 5 komentar(a)
Ivo Josipović, Foto: Beta/Hina
Ivo Josipović, Foto: Beta/Hina
Ažurirano: 23.11.2014. 20:54h

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović najavio je danas da će se Hrvatska obratiti Savjetu bezbjednosti UN da bi upozorila na odluku Haškog tribunala da pusti na privremenu slobodu haškog optuženika i lidera Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja.

On je novinarima u Zagrebu rekao da će sredinom decembra biti rasprava o Haškom tribunalu na sjednici Savjeta bezbjednosti, vjerovatno i u Generalnoj skupštini, i da su obavljene konsultacije s hrvatskim ambasadorom pri UN.

"Pripremamo nastup kojim ćemo (Savjetu) prezentirati problem i zatražiti da u okviru svojih nadležnosti preduzme mjere", rekao je Josipović.

Na ocjene vlasti u Srbiji da Šešelj nije važan politički faktor, hrvatski predsjednik je odgovorio da možda i nije "s obzirom na svoje stanje i bolest", ali da je problem njegova ideologija, koja "kao duh iz boce s pravom plaši sve koji znaju šta je bilo 90-ih".

"Mislim da je zajednički zadatak svih, uključujući EU i Srbiju, da se taj duh vrati u bocu da više nikad ne zaleluja ovim prostorima", poručio je Josipović.

Na izjavu srpskog ministra spoljnih poslova Ivice Dačića da Hrvatska ne može da dijeli lekcije Srbiji oko slučaja Šešelj, Josipović je odgovorio da je Dačiću poznata Šešeljeva ideologija i koji su kriterijumi za ulazak u Evropsku uniju.

"Mi smo ispunili uslove, koji nisu samo usklađivanje s tehničkim normama, nego su i određeni standardi demokratije, a i Srbija će morati ispuniti uslove", zaključio je hrvatski predsjednik.

Puštanje Vojislava Šešelja iz haškog pritvora na privremenu slobodu, a posebno njegovi politički govori, već danima izazivaju oštre reakcije u Hrvatskoj.

Premijer Hrvatske Zoran Milanović izjavio je u petak da Srbija, ako želi u EU, mora jasno da se ogradi od Šešeljevih izjava i da ih osudi.

Sabor Hrvatske priprema deklaraciju kojom bi se osudili Šešeljevi politički govori, a na inicijtaivu predsjednika Josipovića i hrvatskih evroparlamentraca, tokom iduće sedmice očekuje se slična rezolucija i u Evropskom parlamentu.

Bonus video: