Vesna Pusić: Moramo riješiti natprirodnu ludost zvanu Šešelj

Ona je objasnila da je hrvatski predsjednik Ivo Josipović na sebe preuzeo da i zvanično obavijesti Haški sud o takvom ponašanju Šešelja
64 pregleda 79 komentar(a)
Vesna Pusić, Foto: BETAPHOTO/HINA
Vesna Pusić, Foto: BETAPHOTO/HINA
Ažurirano: 17.11.2014. 19:33h

Šefica hrvatske diplomatije kaže da je ministre inostranih poslova EU obavijestila o šteti koju evropskoj perspektivi Zapadnog Balkana nanose postupci lidera Srpske radikalne stranke Vojislava Šešelja.

Vesna Pusić je istakla da su u raspravi i drugi ministri "ukazali na to da se već iskazuje zabrinutost u javnosti i medijima Njemačke i nekih drugih zemalja zbog takvog ponašanja (Šešelja) i posljedica odluke Haškog suda koju niko baš sasvim ne može razumjeti, pa ni ja", javlja Beta.

"U ovom trenutku je važno za zemlje regiona i sve ostale da se riješi pitanje natprirodne ludosti zvane Šešelj i skine s dnevnog reda", rekla je ona.

"I svakako ćemo insistirati", podvukla je Vesna Pusić, "da se institucije Evropske unije izjasne o tome, jer to direktno nanosi štetu evropskom putu zemalja u regionu i svemu onome što se postiglo kroz evropski preobražaj zemalja regiona, bez obzira u kojem su one stadijumu".

"Obavijestila sam 28 članica EU", rekla je ona novinarima, "o situaciji koja je nastala puštanjem na slobodu osumnjičenog ratnog zločinca Vojislava Šešelja i njegovim političkim agitacijama, pozivanjem na rat i uništavanje regionalne saradnje, štetu koju nanosi odnosima država u regiji i naročito štetu koju nanosi mogućem evropskom putu država u regiji, povjerenju u međunarodne institucije".

Stav Hrvatske je, dodala je šefica hrvatske diplomatije, "da bi i Evropska komisija, odnosno visoka predstavnica (EU Federika Mogerini) trebalo da osudi takvo ponašanje, a to je podržao i slovački ministar (Miroslav Lajčak)".

Ona je objasnila da je hrvatski predsjednik Ivo Josipović na sebe preuzeo da i zvanično obavijesti Haški sud o takvom ponašanju Šešelja.

Ona je kazala da Hrvatska Srbiji na putu u članstvo neće postaviti "nijedan novi dodatni uslov, već isključivo one uslove i merila koje Hrvatska ispunjavala na svom putu u članstvo Evropske unije i ništa novo i ništa drugačije od onog što je Hrvatska trebalo da ispuni na tom putu", izjavila je Vesna Pusić.

Pusić je na završetku ministarskog zasijedanja EU, naglasila da "bilo koje bilateralne teme, koje imamo, mislim da smo sposobni da riješimo međusobno".

Bonus video: