Uhapšeni Ljubiša Buha Čume i Perčević

Ivana Buha Tulović, supruga zaštićenog svjedoka, prijavila je policiji da ju je muž napao, pocijepao joj majicu i izgurao iz kuće
110 pregleda 0 komentar(a)
Ljubiša Buha, Foto: A. Stanković (Blic.rs)
Ljubiša Buha, Foto: A. Stanković (Blic.rs)
Ažurirano: 16.11.2014. 07:48h

Zaštićeni svjedok Ljubiša Buha Čume je uhapšen zbog nasilja u porodici i napada na policiju, javljaju srpski mediji.

Ivana Buha Tulović, supruga zaštićenog svjedoka, prijavila je 8. novembra policiji da ju je muž napao, pocijepao joj majicu i izgurao iz kuće.

Buha je uhapšen zato što je napao policajca koji je došao po prijavi zbog nasilja u porodici.

Srpska policija tragala je i za biznismenom Goranom Perčevićem kog je uhapsila u beogradskom naselju Banjica.

Advokatska kancelarija Nalić saopštila je juče da će se Perčević odazvati najkasnije u ponedjeljak državnim organima.

"Povodom vijesti da je MUP naložio privođenje našeg klijenta Gorana Perčevića Advokatska kancelarija Nalić je obavijestila MUP Srbije Sekretarijat u Beogradu da se gospodin Perčević nalazi na putu i da će se odazvati pozivu najkasnije u ponedjeljak 17. novembra", rečeno je u saopštenju.

Nalog za hapšenje Perčevića izdat je zbog milionskih malverzacija i podizanja kredita bez pokrića koji su gurnuli Univerzal banku u propast. "Dat je nalog za lišavanjem slobode Perčevića zbog različitih malverzacija u privredi, kada je iskorišćavanjem svog položaja i ovlašćenja i prekoračenja granica svog ovlašćanja neposredno dogovarao sa rukovodiocima Univerzal banke različito odobravanje i obezbeđivanje kredita firmama", rekao je ministar unutrašnjih poslova Srbije, Nebojša Stefanović. Stefanović je naveo da su određenim firmama odobrena 34 kredita u ukupnom iznosu većem od 1,4 milijarde dinara, a "koji se zbog kreditne nesposobnosti i neadakvatnih sredstva (obezbjeđenja), što se znalo u startu, ne mogu vratiti niti mogu biti u cjelosti vraćeni". "To je izazvalo pad adekvatnosti kapitala Univerzal banke ...i oduzimanje dozvole za rad i štetu za akcionare i deponente ove banke", rekao je Stefanović. On je naglasio i da je "policija raspisala potragu" i da očekuje da će Perčević vrlo brzo biti lišen slobode.

Zbog lošeg finansijskog stanja Srpske banke, u žižu javnosti je ponovo, između ostalih, dospio i Perčević, jer je opet na listi najvećih dužnika, baš kao i kod već ugašene četiri banke (Agrobanka, Privredna banka Beograd, Razvojna banka Vojvodine i Univerzal banka). Perčević je 2012. godine izabran za biznismena godine u izboru Privredne komore Beograda.

U današnjem "Blicu" je srpski premijer Aleksandar Vučić kazao da je Perčević kao garancije dao jalovinu, a uzeo milione eura preko Srpske banke.

Bonus video: