Šešelj: Imam dvije metastaze. Zovem ih Vučić i Nikolić

Šešelj kazao da će, ako bude morao da se vrati u Hag, morati da ga uhapse i isporuče predsjednik Srbije Tomislav Nikolić i premijer Aleksandar Vučić
73 pregleda 106 komentar(a)
Ažurirano: 13.11.2014. 15:38h

Predsjednik Srpske radikalne stranke i haški optuženik Vojislav Šešelj, drugog dana po puštanju iz pritvora Tribunala poručio je da se neće dobrovoljno vratiti u Haški tribunal i da će, ako to bude potrebno, morati da ga uhapse i isporuče predsjednik Srbije Tomislav Nikolić i premijer Aleksandar Vučić.

"To bi bio paradoks, da me isporuče oni koji su bili moji najbliži saradnici i saučesnici u ratnim zločinima i zločinima protiv čovječnosti. Da li mislite da bih ja takvu priliku propustio", kazao je Šešelj na konferenciji za novinare u sjedištu SRS u Zemunu, prenosi N1 TV.

Prema njegovim riječima, ukoliko do toga dođe, radikali neće izazivati krvoproliće već će nenasilno protestovati.

Govoreći o svom zdravstvenom stanju, Šešelj je naveo da ima dvije matastaze na jetri koje, po njegovim saznanjima, mogu da budu operisane.

"Znate li kako zovem te dve metastaze - Aleksandar Vučić i Tomislav Nikolić", kazao je predsjednik SRS.

Na pitanje o osveti premijeru i predsjedniku Srbije, on je odgovorio:

"Rekao sam 'osvetiću se'. Ako ne stignem da se osvetim ja, to će se prenijeti na pokoljenja. Moje osvetničko raspoloženje odnosilo se na Tomislava Nikolića i Aleksandra Vučića, i oni su znali da se ne šalim", rekao je Šešelj.

On je, međutim, dodao da je tako mislio u trenutku kada je bilo riječi o davanju garancija za njegovo pušštanje na slobodu, ali da više nema potrebe za tim.

"Pošto je moja prijetnja uspjela, nema osvetoljubivosti", rekao je Šešelj.

Najavio je intenzivne aktivnosti SRS-a kako bi sa vlasti skinuo, kako je rekao, "izdajnički režim Vučića i Nikolića, koji Srbiju vode u propast".

Predsjednik SRS je kazao da su vrata stranke otvorena svima koji "nisu otimali mandate radikalima bez obzira na to u kojoj su partiji".

Vučiću bilo lako da galami na Ramu

Komentarišući reakciju Vučića na izjavu albanskog premijera Edija Rame o nezavisnosti Kosova, datu na konferenciji za novinare sa srpskim premijerom u Beogradu, Šešelj je rekao da je Vučiću "bilo lako da galami na jadnika iz neke male zemlje".

"Što nije tako reagovao kada su istu stvar govorili neki iz velikih zemalja", rekao je Šešelj, prenosi N1.

Prema njegovim riječima, ideja velike Srbije ostaje ideja vodilja SRS, a u nju su se do prije nekoliko godina kleli i Nikolić i Vučić.

"Vučić i Nikolić su za mjesec dana izdali više nego što bi to Tadić uspio za deset godina. Oni su u većoj mjeri spremni da izdaju jer su bili na suprotnoj strani", rekao je predsjednik SRS-a.

Šešelj: Radovao sam se ubistvu Đinđića i ne kajem se

Lider radikla je priznao da se radovao kad je čuo za ubistvo premijera Zorana Đinđića, poručivši da je na to ponosan.

"Tada se srpski narod oslobodio izdajnika i mafijaša. Đinđić je tamna strana srpske istorije i jedna od najcrnjih stvari koje su nam se desile", rekao je Šešelj.

On je dodao da je sve što je imao o tome da kažže već rekao u Hagu i da ne namjerava da se odazove eventualnom pozivu organa da govori u okviru istrage pozadine ubistva bivšeg premijera.

DS: Monstruozna izjava

Demokratska stranka ocijenila je da je izjava Šešelja o tome da je ponosan na to što se radovao nakon ubistva Zorana Đinđića monstruozna.

"Ona samo utvrđuje DS u uvjerenju da je bila u pravu što se oduvijek borila protiv svega onoga što je Vojislav Šešelj predstavljao u našem društvu, a na žalost i onoga što i danas predstavlja", navodi se u saopštenju demokrata.

DS dodaje da "mržnja, podjele, uvrede, diskvalifikacije i pozivi na linč nisu nešto što je u Srbiji bilo nepoznato od vremena odlaska Vojislava Šešelja u Hag". Navodeći da su "njegovi učenici na vlasti", DS saopštava da je politička retorika koju je Šešelj uspostavio i sada ostala osnovna matrica za obračunavanje sa političkim neistomišljenicima. "Bilo bi interesantno isto pitanje, da li se kaje zbog svojih riječi o Đinđiću neposredno prije ubistva, postaviti i predsejdniku Republike Tomislavu Nikoliću, čija je odgovornost, s obzirom na to da je danas predsjednik Republike, neuporedivo veća od one koju ima Vojislav Šešelj", navodi DS.

Galerija

Bonus video: