Svjetski mediji o povratku Šešelja

2 komentar(a)
Vojislav Šešelj, Foto: Betaphoto
Vojislav Šešelj, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 12.11.2014. 18:03h

Svjetski mediji prenijeli su danas vijest o povratku lidera Srpske radikalne stranke (SRS) i haškog optuženika Vojislava Šešelja u Beograd, navodeći da ga je na aerodromu dočekalo na stotine pristalica

Američka agencija Asošiejted pres podsjeća da je Šešelja Sudsko vijeće Haškog tribunala privremeno oslobodilo iz humanitarnih razloga - zbog lošeg zdravstvenog stanja i radi liječenja od kancera.

Agencija Frans pres prenosi da su Šešelja dočekali članovi porodice, zvaničnici iz njegove stranke i više od hiljadu pristalica, uz usklike: "Pobeda, pobeda".

Britanska agencija Rojters navodi da se "oboljeli srpski nacionalistički lider danas vratio kući poslije više od 10 godina pritvora u Hagu" uz ocjenu da njegov povratak stavlja Vladu Srbije u neugodan položaj.

Rojters napominje da je Šešelj bio politički mentor i bliski prijatelj sadašnjeg predsjednika Srbije Tomislava Nikolića i premijera Aleksandra Vučića, prije nego što su 2008. godine obojica istupili iz njegove tada opozicione SRS i poveli zemlju ka pridruživanju EU.

SRS, koja je godinama bila najveća stranka u Srbiji, izgubila je svoje mjesto u parlamentu, ali Šešelj i dalje uživa podršku "među tvrdokornima", koji najavljuju okupljanje u centru Beograda za subotu, zaključuje britanska agencija.

I Radio Slobodna Evropa izvijestio je o Šešeljevom dolasku u Beogradu opisujući kako su ga pristalice dočekale skandiranjem “Vojo, Srbine” i pjesmom “Marš na Drinu”, uz bakljadu ispred aerodroma.

RSE podsjeća da je Šešelj ranije rekao da ne dolazi u Srbiju "da se liječi, nego da se sveti".

Istovremeno, ruski ambasador u Srbiji Aleksandar Čepurin izjavio je danas da je privremeno puštanje na slobodu Vojislava Šešelja svojevrsna poruka kako funkcioniše sudski sistem u Haškom tribunalu.

"To je svojevrsna poruka kako funkcioniše sudski sistem u Haškom tribunalu kada čovjek 11 godina sjedi u zatvoru bez konačne presude", rekao je Čepurin tokom debate posvećene ukrajinskoj krizi u beogradskom Medija centru.

Vojislav Šeselj je "čovjek iz prošlosti", a njegov povratak u Beograd je uznemirio vladu Srbije, piše njemački dnevnik "Berliner cajtung" navodeći da tog čovjeka u Beogradu ne žele ni njegovi bivši partijski prijatelji.

Oni su u međuvremenu okrenuli leđa Šešelju, "preokrenuli su se", napravili novu stranku i danas su okosnica Vlade Srbija koja sebe vidi na putu reformi ka Evropskoj uniji.

I dok se u izjavama pojedinaca u vladajućim krugovima u Beogradu, kako navodi list, puštanje Šešelja shvata kao zavjera Zapada da se "demontira" premijer Aleksandar Vučić, koji je odlučan da sprovede reforme, neki analitičari procjenjuju da bi povratak lidera radikala mogao njegovoj stranci da udahne novi život, s obzirom da je u međuvremenu postala beznačajan politički faktor.

Bonus video: