Ruski patrijarh Kiril u petak u Beogradu

SPC je pozvala svoje vjernike da uzmu "molitvenog učešća u ovom, za našu Crkvu, istorijskom događaju"
51 pregleda 4 komentar(a)
Patrijarh Kiril, Foto: Beta/AP
Patrijarh Kiril, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 10.11.2014. 11:23h

Ruski patrijarh Kiril doputovaće u dvodnevnu posjetu Srbiji u petak, 14. novembra, saopštila je Srpska pravoslavna crkva (SPC).

Kiril dolazi u posjetu SPC na poziv srpskog patrijarha Irineja, koji će ga dočekati na beogradskom aerodromu "Nikola Tesla" zajedno sa arhijerejima i sveštenstvom SPC, dodaje se u saopštenju.

Poglavari dvije crkve služiće doksologiju u beogradskoj Sabornoj crkvi Svetog arhangela Mihaila u petak, sa početkom u 12 časova.

Istoga dana predviđeni su susreti poglavara Ruske pravoslavne crkve s najvišim državnim zvaničnicima, kao i dodjela počasnog doktorata patrijarhu Kirilu od strane Univerziteta u Beogradu.

Očekuje se da ruski patrijarh 15. novembra posjeti manastir u Rakovici, gdje bi služio pomen blaženopočivšim patrijarsima Dimitriju i Pavlu.

Istoga dana osveštaće na Novom groblju Ruski nekropolj i spomen-kosturnicu ruskih vojnika palih u Prvom svjetskom ratu, a zajedno s patrijarhom Irinejem osvštaće novopostavljeni spomenik caru Nikolaju Drugom Romanovu u ulici kralja Milana, u prisustvu državnih i gradskih rukovodilaca.

U nedjelju će poglavari dvije crkve i više arhijereja, sveštenika i đakona služiti sabornu svetu arhijerejsku Liturgiju u Spomen-hramu Svetoga Save na Vračaru.

SPC je pozvala svoje vjernike da uzmu "molitvenog učešća u ovom, za našu Crkvu, istorijskom događaju".

Bonus video: