Bez Dodika: Potpisan dokument o zajedničkim načelima uspostavljanja vlasti u BiH

Programska načela potpisali su lideri stranaka SDA Bakir Izetbegović, DF Željko Komšić i članovi koalicije Savez za promjene iz Republike Srpske, predsjednik SDS-a Mladen Bosić, Partije demokratskog progresa Mladen Ivanić i Nezavisnog demokratskog pokreta Dragan Čavić
0 komentar(a)
Bosna i Hercegovina, Foto: Shutterstock.com
Bosna i Hercegovina, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 10.11.2014. 09:45h

Lideri stranke Demokratske akcije (SDA) Bakir Izetbegović, Demokrtaske fronte DF Željko Komšić i Saveza za promjene iz Republike Srpske potpisali su juče u Sarajevu dokument o zajedničkim načelima uspostavljanja vlasti.

Oni su pozvali i HDZ BiH kao legitimne predstavnike Hrvata da se priključe ovom dogovoru.

Taj dogovor je postignut nakon što su stranke iz Sarajeva, SDA i DF, ocijenile da bi u vlasti radije da vide opozicioni SDS, nego SNSD Milorada Dodika, koji je pobijedio na izborima u Republici Srpskoj.

Dogovor o koaliciji postignut je na sastanku u Sarajevu nakon nepunih sat i po, pod nazivom "Programska načela za djelovanje zakonodavne i izvršne vlasti u BiH u mandatnom periodu 2014-2018", prenijela je agencija Hina.

Programska načela potpisali su lideri stranaka SDA Bakir Izetbegović, DF Željko Komšić i članovi koalicije Savez za promjene iz Republike Srpske, predsjednik SDS-a Mladen Bosić, Partije demokratskog progresa Mladen Ivanić i Nezavisnog demokratskog pokreta Dragan Čavić.

Izetbegović je ocijenio da je 19 godina od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma i osam godina nakon početka reformskog zastoja u BiH bilo krajnje vrijeme za promjenu odnosa sadržanog u dokumentu koji je juče potpisan.

Lider SDS-a Bosić rekao je da je vrijeme za politički zaokret, zaustavljanje sukoba i sprovođenje reformi u interesu građana.

"Vjerujem da će ovo biti početak nečega novog u odnosima i da ćemo se okrenuti problemima i pitanjima običnih građana, da ćemo govoriti o nezaposlenosti i da je ovo na neki način nova stranica u odnosima", rekao je Bosić na zajedničkoj konferenciji za novinare.

Komšić je rekao da je potrebno da se ubrzaju evroatlantske integracije i promijeni način upravljanja zemljom u interesu svih građana.

Izetbegović je izrazio očekivanje da će dokument potpisati i druge stranke, pozivajući prije svega da im se priključi predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović kao legitimni predstavnik hrvatskog naroda u BiH, čime bi se stvorio temelj za formiranje novog saziva Vijeća ministara.

Bonus video: