Uhapšen Dragoslav Kosmajac

"Bilo je komplikovano ući u sve finansijske tokove, ali kao što se sjećate i kod drugih kriminalaca u istoriji, prvi korak u njihovom hapšenju bile su finansijske istrage koje su otkrivale nedostatke u poreskim izvještajima i porijeklu imovine, tako je bilo i kada je FBI hapšio Al Kaponea", rekao je Stefanović
72 pregleda 18 komentar(a)
Dragoslav Kosmajac, Foto: Arhiva Vijesti
Dragoslav Kosmajac, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 09.11.2014. 09:51h

Dragoslav Kosmajac, koji je označen kao najveći narko diler u Srbiji, uhapšen je u svojoj kući u Beogradu, rekao je jutros ministar unutrašnjih poslova Nebojša Stefanović.

Osim Kosmajca, uhapšeno je još sedam osoba koje se sumnjiče da su bili saučesnici u izvršenju krivičnih djela.

Napomena: Zabranjeno svako preuzimanje fotografija bez prethodne pismene saglasnosti "Vijesti"

Kako je rekao Stefanović, četvoro njih uhapšeno je u Sremskoj Mitrovici.

Ministar je dodao da se Kosmajac tereti za pet krivičnih djela koji su rezultat finansijske istrage, od podstrekivanja na izvršenje krivičnih djela do poreske utaje, ali ne i zbog dilovanja narkoticima.

"Bilo je komplikovano ući u sve finansijske tokove, ali kao što se sjećate i kod drugih kriminalaca u istoriji, prvi korak u njihovom hapšenju bile su finansijske istrage koje su otkrivale nedostatke u poreskim izvještajima i porijeklu imovine, tako je bilo i kada je FBI hapšio Al Kaponea", rekao je Stefanović.

Stefanović je naglasio da je radna grupa bila veoma temeljna i pažljiva, kako bi sakupila čvrste dokaze da bi imovina koja je stečena izvršenjem krivičnih djela mogla da bude oduzeta.

"I dalje traje sveobuhvatna provjera imovine Dragoslava Komsajca i povezanih lica u inostransrtvu i očekujem da ćemo u narednim mjesecima imati još detaljnije informacije vezano za ovaj pravac istrage", najavio je Stefanović.

On je rekao i da očekuje da će mu sud odrediti pritvor, s obzirom da mu je zbog štrajka advokata određen branilac po službenoj dužnosti.

Stefanović je naglasio i da je slučaj Dragoslava Kosmajaca mogao da bude riješen i prije dvije decenije.

"Posjetiću da je i pre 15 i 20 godina ovaj slučaj bio aktuelan, ali je nažalost tek danas, zahvaljući političkoj volji koja je postojala u Srbiji, imamo epilog", ocijenio je on i dodao da nema nedodirljivih i da će se država obračunati sa svima koji krše zakon.

Radna grupa, koja je radila na slučaju Kosmajca, formirana je prije četiri meseca, 25. juna.

Kosmajca je 20. juna srpski premijer Aleksandar Vučić označio za najvećeg narko dilera u zemlji, a on je dva dana kasnije bio u Crnoj Gori, gdje ima vilu u u mjestu Strp između Risna i Morinja.

On je 21. jula na informativni razgovor u stanicu policije u Kotoru. Nakon noći provedene u policiji, Kosmajac je pušten na slobodu.

Iz policije nijesu zvanično saopštili zašto su priveli čovjeka koga je srpski premijer nedavno označio glavnim narkobosom u regionu, ali je njegov advokat Boris Vukašinović objasnio o čemu se radi: “On se tereti za falsifikovanje isprava, ali osim sumnje ne postoje valjani dokazi za to krivično djelo. Policija je dobila samo neki propratni dokument gdje se obavještavaju da je njegov pasoš izdat u Slovačkoj, navodno, nevažeći. Pošto je riječ o nepotpunoj dokumentaciji, mi se o tome nijesmo izjašnjavali. Kosmajac o tome nikada zvanično nije obaviješten, ali je rekao da će se njegovi advokati u Slovačkoj baviti tom pravnom stvari”.

Kosmajac je u "bijeloj knjizi" MUP-a Srbije još 2001. pominjan kao jedan od najznačajnijih trgovaca drogama, a srpski mediji navode da je povezan sa međunarodnim krijumčarima narkotika i u Južnoj Americi.

Bonus video: