"Vučić omogućio da se Šešelj vrati"

Šešelj je to navodno rekao srpskim diplomatama u Haškom tribunalu, a ponovio je i da neće prihvatiti bilo kakva uslovljavanja
0 komentar(a)
Vojislav Šešelj, Foto: Reuters
Vojislav Šešelj, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.11.2014. 09:34h

Lider srpskih radikala Vojislav Šešelj je najavio da se neće baviti svojim liječenjem ako dođe u Srbiju, već će "sve snage usmjeriti na osvetu", piše "Blic".

Šešelj je to navodno rekao srpskim diplomatama u Haškom tribunalu, a ponovio je i da neće prihvatiti bilo kakva uslovljavanja.

Srpski ministar za rad Aleksandar Vulin izjavio je da je premijer Srbije Aleksandar Vučić omogućio da Vojislav Šešelj dođe u Srbiju.

Vulin je dodao i da neće biti dozvoljeno da se destabilizuje Srbija.

Hag kao uslove za Šešeljevo privremeno puštanje na slobodu nije naveo, kao u junu ove godine, da lider SRS bude u kućnom pritvoru, uz stalnu pratnju policije i ograničenu komunikaciju. Lider SRS tada je odbio da se tome povinuje, zbog čega je ostao u pritvoru. N

Vlada Srbije je ponovo dala uslovne garancije za Šešeljevo puštanje na privremenu slobodu, čime je odgovorila na hitan zahtjev Tribunala.

Za razliku od prošlog puta, kada je Hag u devet tačaka decidno naveo šta sve Šešelj ne smije da radi u Srbiji, ovog puta je od Vlade Srbije traženo da garantuje samo da Šešelj neće kontaktirati s potencijalnim svjedocima i da će se vratiti u Hag kada ga Tribunal pozove, navodi Blic.

Tribunalu u Hagu predao se 23. februara 2003. Pred tim sudom se krajem marta 2003. izjasnio da nije kriv ni po jednoj tački optužnice.

Njemu se u tribunalu sudi za zločine protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja u Hrvatskoj, BiH, ali i za djela počinjena u Vojvodini od 1991. do 1993. godine.

Suđenje je počelo 7. novembra 2007, a januara 2009. je dodatno optužen za nepoštovanje Tribunala zbog objelodanjivanja imena i drugih ličnih detalja tri svjedoka čiji je identitet, po nalogu pretresnog vijeća, zaštićen od javnosti.

Šešelj je u julu 2009. osuđen na 15 mjeseci zatvora zbog nepoštovanja suda, a u februaru 2010. drugi put je optužen zbog toga što je u knjizi objavio podatke o 11 zaštićenih svjedoka.

Bonus video: