Republika Srpska: Roditelji odbijaju da vakcinišu djecu

Problem je posebno došao do izražaja u aprilu ove godine kada se vakcinisanje ponovo počelo vršiti trovalentnom, umjesto petovalentnom vakcinom, koju zbog nedostatka na tržištu nije bilo moguće nabaviti
81 pregleda 0 komentar(a)
vakcinacija, Foto: Shutterstock
vakcinacija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 05.11.2014. 09:06h

Roditelji u Republici Srpskoj posljednjih meseci masovno odbijaju da vakcinišu djecu u domovima zdravlja i namjenskim centrima u strahu od negativnih reakcija i nuspojava, ali i promjena u samom sistemu vakcinacije, pišu banjalučke "Nezavisne novine".

Problem je posebno došao do izražaja u aprilu ove godine kada se vakcinisanje ponovo počelo vršiti trovalentnom, umjesto petovalentnom vakcinom, koju zbog nedostatka na tržištu nije bilo moguće nabaviti. Roditelji koji su već vodili djecu na vakcinisanje petovalentnim vakcinama u strahu od teških nuspojava odlazili su, čak, u beogradske i zagrebačke klinike kako bi nastavili vakcinisanje tim vakcinama. Koliko je ovaj problem rasprostranjen i koliko muči roditelje i dovodi ih u dilemu pokazuju brojni komentari roditelja i na društvenoj mreži Fejsbuk, gdje jedan od komentara glasi: "Pročitajte samo sadržaj i nuspojave vakcine i sve će biti jasno. Piše da vakcina može da izazove teške komplikacije, pa čak i smrt, kao i da se proizvođač odriče svake odgovornosti. Zamislite!"

Roditelji, pokušavajući da nađu pravo rješenje za djecu, nerjetko i u potpunosti odustaju od vakcinisanja, nadajući se da će time spriječiti bilo kakve posljedice. S druge strane, stručnjaci upozoravaju da zbog ovakvog stava roditelja može doći do pojave opasnih bolesti kao što je difterija ili veliki kašalj, koji mogu dovesti i do smrti.

Pomoćnica direktora za medicinska pitanja u Institutu za javno zdravstvo Republike Srpke Janja Bojanić tvrdi da su strahovi roditelja "potpuno neosnovani" i naglašava da se zbog velike zablude i neobavještenosti roditelji odlučuju da radije vakcinišu djecu u privatnim klinikama, čak i u inostranstvu nego u domovima zdravlja i centrima za vakcinisanje.

"Privatne klinike ne smiju da vrše vakcinisanje po zakonu, zbog čega nama ne smiju ni da prijave broj djece koja se kod njih vakcinišu, tako da na kraju imamo situaciju da nemamo tačan broj vakcinisanih", istakla je Bojanićeva. Prema njenim riječima, takva situacija dovodi do toga da Srpska ima loš sistem vakcinacije kada su u pitanju izvještaji kod Svetske zdravstvene organizacije i drugih svjetskih institucija.

Pedijatar Branislav Lolić apelovao je na roditelje da nipošto ne preskaču vakcinaciju, jer je to "najveća greška" koju mogu da urade, dok Ljubinka Tomaš iz Službe za vakcinaciju u Domu zdravlja Prnjavor navodi da je problem nastao od kada je "internet postao doktor", odnosno od kada roditelji više vjeruju raznim informacijama prije nego što ih provjere kod lekara.

Bonus video: