Evropski parlament danas o korupciji u vrhu Euleksa

"Mogerinijeva veoma ozbiljno shvata optužbe o korupciji u Euleksu i njen prvi jutrošnji sastanak bio je o tome", kazala je Kocijančičeva o visokoj predstavnici, koja je od 1. novembra preuzela funkciju koju je ranije obavljala Ketrin Ešton
0 komentar(a)
Federika Mogerini, Foto: Beta/AP
Federika Mogerini, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 03.11.2014. 12:58h

U Spoljnopolitičkom komitetu Evropskog parlamenta danas će biti održan sastanak sa predstavnicima Evropske komisije o optužbama za korupciju u vrhu Euleksa.

To je najavila portparolka visoke predstavnice EU za spoljnu politiku i bezbfednost Federike Mogerini.

"Sastanku će ispred Komisije prisustvovati direktor za Zapadni Balkan Evropske službe za spoljne poslove (EEAS) Fernando Đentilini i šef Kancelarije za civilnu upravu i odgovorno vladanje (unutrašnje kontrole EK)", rekla je portparolka Maja Kocijančič novinarima u Briselu.

Ona je rekla da će ovaj sastanak biti održan iza zatvorenih vrata i da posle njega neće biti saopštenja za medije.

"Mogerinijeva veoma ozbiljno shvata optužbe o korupciji u Euleksu i njen prvi jutrošnji sastanak bio je o tome", kazala je Kocijančičeva o visokoj predstavnici, koja je od 1. novembra preuzela funkciju koju je ranije obavljala Ketrin Ešton.

Fernando Đentilini je bio blizak saradnik Eštonove, a smijenjena tužiteljka Euleksa Marija Bami ga je u nedavnom intervjuu navela kao jednog od najodgovornijih funkcionera za raširenu korupciju u Euleksu.

Bami je smijenjena nakon što je prištinski dnevnik "Koha Ditore" objavio seriju tekstova o korupciji u vrhu Euleksa i pokušaja najviših funkcionera misije da spriječe istragu o tome i osumnjičena da je dostavila podatke novinarima.

“Imenujem Đentilinija kao krivca zato što na kraju krajeva EEAS upravlja Euleksom, iako oni uporno pokušavaju da sa sebe skinu odgovornost”, ukazala je Bami u nedavnom intervjuu za briselski portal "EuObserver".

Nekoliko poslanika Evropskog parlamenta zatražilo je prošle nedelje da se formira nezavisno istražno tijelo da ispita optužbe koje su iznijeli Bamije i "Koha Ditore".

Bonus video: