Borba Makedonije za investicije: Ko uloži pare, dobija državljanstvo

Prema statističkim pokazateljima, u 2013. godini strane investicije doprinijele su realizaciji izvoza od 760 miliona eura, što čini četvrtinu ukupnog izvoza Makedonije
3 komentar(a)
Ohrid, Makedonija, Foto: Shutterstock
Ohrid, Makedonija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 03.11.2014. 11:26h

U Makedoniji je od 1. januara do 31. avgusta ove godine registrovano 176,48 miliona eura stranih investicija, što je za 11,5 miliona eura manje nego u istom periodu lani, podaci su makedonske Narodne banke.

Prema statističkim pokazateljima, u 2013. godini strane investicije doprinijele su realizaciji izvoza od 760 miliona eura, što čini četvrtinu ukupnog izvoza Makedonije. Makedonska Vlada, s ciljem privlačenja stranih investicija, investitorima nudi subvencije za plate, doprinose i carinske povlastice. Stranim investitorima koji ulože više od 400.000 eura i zaposle najmanje 10.000 lica ponuđeno je dobijanje državljanstva.

Posljednjim zakonskim izmjenama, investitorima je data mogućnost da otkupe zemljište u slobodnim zonama po početnoj cijeni od jedan euro po metru kvadratnom. Makedonija je u svim regijama izgradila tehnološko-industrijske razvojne zone u kojima je, prema novima izmenama zakona, moguće otkupiti i fabrike, pa i cijelu industrijsku zonu.

Bonus video: