Tužiteljka Euleksa: Objaviću informacije o Kosovu koje će izazvati potres u EU

Marija Bamijeh je suspendovana pošto je Koha Ditore objavila njene tvrdnje o korumpiranosti istaknutih zvaničnika Euleksa
4 komentar(a)
Kosovo, Foto: Beta
Kosovo, Foto: Beta
Ažurirano: 28.10.2014. 20:34h

Suspendovana tužiteljka Euleksa Marija Bamijeh izjavila je da će objaviti informacije o misiji Evropske unije na Kosovu koje će izazvati potres u EU, piše danas Koha Ditore.

Marija Bamijeh je suspendovana pošto je Koha Ditore objavila njene tvrdnje o korumpiranosti istaknutih zvaničnika Euleksa.

U korupciju su navodno, prema saznanjima Koha Ditore umiješani zvaničnici Euleksa - glavna tužiteljka Jaroslava Novotna i predsjednik skupštine sudija Frančesko Flori, kao i kosovski specijalni tužilac Džonatan Ratel.

Odluku o suspenziji je šef Euleksa Gabriele Meuči potpisao prije nego što je Koha Ditore objavila tekst o korupcionaškoj aferi, prenosi Blic.

"Do sada nisam razgovarala sa medijima o bilo čemu, ali ako me suspenduju i ukoliko mi bude prećeno, imam pravo da se suprotstavim i objavim informacije. Ako žele da me pretvore u novog Džulijana Asanža, djelovaću na taj način",rekla je Marija Bamijeh.

Koha ditore navodi da je Euleks na razne načine pokušao da spriječi objavljivanje teksta, te da je nakon dostavljenih pitanja specijalna savjetnica šefa Euleksa tražila sastanak i izrazila zelju da vidi dokumenta koja posjeduje Koha, a kao uslov da će odgovoriti na njihova pitanja.

"Nakon odbijanja rekla je da ne može da nam pomogne", piše Koha ditore, pominje i pretnje krivičnim gonjenjem, a za sjutra najavljuje objavljivanje pisma tužiteljke Bami zasnovana na prisluškivanju.

Tuziteljka je, inače, prema pisanju Kohe, prikupila konkretne materijalne dokaze protiv dvojice visokih zvaničnika Euleksa i bivšeg zamjenika glavnog tužioca Specijalnog tužilaštva Kosova Džonatana Ratela.

Češko tužilaštvo obaviješteno o istrazi protiv Novotne

Glavno tužilaštvo u Češkoj obaviješteno je o istrazi u Euleksu zbog sumnje da je glavna tužiteljka evropske misije na Kosovu, Čehinja Jaroslava Novotna, primala mito da zaustavi krivično gonjenje političara, ali ne vidi razlog za brigu jer je riječ samo o podozrenju, saopštio je večeras portparol tužilaštva Petr Mali.

"Češki najviši tužilac Pavel Zeman zna za istragu i informisan je o slučaju. Istovremeno zna da je rukovodstvo Euleksa izrazilo punu podršku svojim tužiocima i sudijama. Pošto podozrenje nije dokazano, nema povoda za uznemirenje", kazao je medijima Mali.

Jaroslava Novotna postavljena je za šeficu tužilaca misije Euleks 2012. godine a prethodno se niz godina bavila međunarodnom pravosudnom saradnjom.

Tadašnji predsjednik Vaclav Klaus predložio ju je za sudiju Ustavnog suda, 2004. godine ali bez uspjeha pošto je gornji dom parlamenta odbio zbog dugogodišnjeg aktivnog članstva u Komunističkoj partiji Češke u vrijeme totalitarnog komunističkog režima.

Bonus video: