CP: Uputiti zahtjev opštini Vrbas da u službenu upotrebu uvede crnogogorski jezik i pismo

Kako su naveli iz te partije, izborom Nacionalnog savjeta ispunjeni su uslovi za ostvarivanja prava na samoupravu u kulturi, obrazovanju, obavještavanju i službenoj upotrebi crnogorskog jezika i pisma
6 komentar(a)
Crnogorska partija, Foto: Crnogorska partija
Crnogorska partija, Foto: Crnogorska partija
Ažurirano: 27.10.2014. 16:03h

Crnogorska partija očekuje da će, nakon konstituisanja organa Nacionalnog savjeta Crnogoraca u Srbiji, jedan od njegovih prvih koraka biti zvaničan zahtjev opštini Vrbas da u službenu upotrebu uvede crnogogorski jezik i pismo.

Crnogorska partija čestitala je nosiocima izbornih lista za Nacionalni savjet Crnogoraca u Srbiji, profesorici književnosti Aleksandri Vučinić i slikaru Ratku Šoću, izbor 23 člana Nacionalnog savjeta.

Kako su naveli iz te partije, izborom Nacionalnog savjeta ispunjeni su uslovi za ostvarivanja prava na samoupravu u kulturi, obrazovanju, obavještavanju i službenoj upotrebi crnogorskog jezika i pisma.

"Crnogorska partija očekuje da će nakon konstituisanja organa savjeta, jedan od njegovih prvih koraka biti zvaničan zahtjev opštini Vrbas da u službenoj upotrebi uvede crnogogorski jezik i pismo, imajući u vidu da su ispunjeni svi zakonom propisani uslovi", kaže se u saopštenju.

Kako se navodi, očekivanja su potkrijepljena i činjenicom da većinu u savjetu čine upravo predstavnici iz Vrbasa i da njihovo angažovanje može doprinijeti pozitivnom rješenju jednog od najvažnijih identitetskih pitanja crnogorske zajednice u Srbiji.

Bonus video: