Gradnja Jadransko-jonskog autoputa kroz BiH

Premijeri Hrvatske, BiH, Crne Gore i Albanije postigli su, na sastanku koji je prošlog ljeta održan u Cavtatu, saglasnost o potrebi izgradnje Jadranko-jonskog autoputa, ali tada nije bilo govora o definitivnoj trasi
153 pregleda 2 komentar(a)
Sarajevo, Foto: Shutterstock
Sarajevo, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 23.10.2014. 13:25h

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine (BiH) donijelo je danas odluku o izdvajanju novca za izradu studijske dokumentacije za gradnju dionice Jadransko-jonskog autoputa kroz tu državu.

Iz toga proističe da u Sarajevu definitivno računaju na to da će autoput prolaziti teritorijom te države, a ne kroz Hrvatsku od Ploča ka Dubrovniku, prenosi SEEbiz.

Nakon sjednice Vijeća ministara BiH, održane u Sarajevu, saopšteno je da je donijeta odluka o raspodjeli sredstava što ih je država dobila na ime licenci za mobilnu telefoniju.

Od raspoloživih 17,6 miliona konvertibilnih maraka (KM), odnosno devet miliona eura, za izradu dokumentacije potrebne za gradnju dionice Jadransko-jonskog autoputa biće izdvojeno 2,8 miliona KM, odnosno 1,43 miliona eura.

Kako je objašnjeno, izrada dokumentacije odnosi se na dionicu od Počitelja preko Neuma i Trebinja do granice sa Crnom Gorom.

Ta trasa u praksi bi značila kako bi se dionica Jadransko-jonskog autoputa kroz BiH gradila kao nastavak hrvatskog autoputa Dalmatina, koja u BiH ulazi na graničnom prelazu Nova sela-Bijača.

Od tog graničnog prelaza unutar BiH do sada je sagrađeno desetak kilometara autoputa do Međugorja, a trenutno se realizuju pripreme za nastavak gradnje još 20-ak kilometara te saobraćajnice do Počitelja.

Premijeri Hrvatske, BiH, Crne Gore i Albanije postigli su, na sastanku koji je prošlog ljeta održan u Cavtatu, saglasnost o potrebi izgradnje Jadranko-jonskog autoputa, ali tada nije bilo govora o definitivnoj trasi.

Vlasti Dubrovačko-neretvanske županije snažno zagovaraju da se ona gradi kroz teritoriju Hrvatske, jer strahuju da bi trasa kroz BiH tu županiju dovela u saobraćajnu izolaciju.

Bonus video: