Bizarna posjeta kozaka BiH

Sarajevski mediji su opisivali kozake kao „specijalne snage“ i otkrili da je lider grupe Nikolaj Đakonov predvodio jednu oružanu jedinicu koja je učestovala u invaziji i pripajanju Krima
11 komentar(a)
Kozaci u BiH, Foto: Beta/AP
Kozaci u BiH, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 16.10.2014. 06:29h

Grupa od 127 ruskih kozaka otišla je iz Bosne nakon misteriozne dvonedjeljene posjete. Vlasti BiH su saopštile da su gosti iz Rusije došli zbog jednog kulturnog festivala, ali su se pojavili izvještaji o intervenciji „specijalnih snaga“ u krimskog stilu, u znak podrške srpskom separatizmu.

Usljed opšte konfuzije, jasno je samo da kozaci ne umiju da igraju, piše dopisnik „Gardijana“. Oko 30 posjetilaca je učestvovalo na „Rusko-srpskom maršu ljubavi“ 5. oktobra na centralnom parku u Banjaluci i na igrama nedjelju kasnije povodom obilježavanja godišnjice Prvog svjetskog rata.

Sarajevski mediji su opisivali kozake kao „specijalne snage“ i otkrili da je lider grupe Nikolaj Đakonov predvodio jednu oružanu jedinicu koja je učestovala u invaziji i pripajanju Krima.

„Gardijan“ piše da je marš ljubavi u Banjaluci, koji je organizovan na brzinu i bez najave, možda trebalo da dokaže dobronamjernost kozaka. Oni, međutim, nisu opravdali tvdnje vlasti RS da je u pitanju folklorni ansambl i ne bi se reklo da su ikad ranije zaigrali, piše „Gardijan“. Napravili su nekoliko koraka da bi pratili vođstvo lokalnih Srpkinja u tradicionalnoj nošnji, koje su učestvovale na manifestaciji.

„Bili su vrlo zgodni u nošnji, ali nisu umjeli da igraju,“ rekla je Banjalučanka Nataša, koja je posmatrala nastup. Drugi posjetilac je kazao: „Bilo je kao komedija, gdje junaci moraju da se obuku i pretvaraju da su nešto što nisu“.

Ako Đakonovljevi kozaci nisu prešli toliki put da bi pokazali plesne vještine, prva svrha njihove posjete ostaje misterija, piše dalje „Gardijan“. Takođe nije jasno šta je radilo oko 100 kozaka koji nisu učestvovali ni na jednoj manifestaciji.

„Kozaci su možda došli da pruže podršku ako Dodik izgubi i ako rezultat bude sporan,“ rekao je jedan politički analitičar, koji je želio da ostane anoniman.

Druga opcija je, dodao je, da su bili u Banjaluci samo kao simbol Dodikovih tijesnih veza sa Putinom, da pokažu da ima velikog prijatelja.

Bonus video: