Hrvati ne daju puteve u koncesiju

Prikupljanje potpisa organizovalo je više hrvatskih sindikata i organizacija civilnog društva okupljenih u inicijativu "Ne damo naše autoceste"
4 komentar(a)
Njemačka, autoput, Foto: Shutterstock
Njemačka, autoput, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 11.10.2014. 18:17h

U Hrvatskoj je počelo prikupljanje potpisa za referendum protiv davanja autoputeva u koncesiju.

Prikupljanje potpisa organizovalo je više hrvatskih sindikata i organizacija civilnog društva okupljenih u inicijativu "Ne damo naše autoceste".

Oni smatraju da su autoputevi Zagreb-Split i Zagreb-Rijeka od strateškog interesa za zemlju, da je davanje u koncesiju početak druge privatizacione pljačke, kao i da postoje drugi modeli za rješenje velikih dugova nastalih zbog uzimanja kredita za njihovu izgradnju. Prikupljanje potpisa trajaće dvije nedjelje, a za njegov uspeh potrebno je prikupiti potpise oko 10 odsto od ukupnog broja birača.

Referendumsko putanje će glasiti: "Jeste li za to da se na referendumu donese zakon o dopuni i izmjeni Zakona o cestama". Traži se izmjena Zakona o putevima kako bi se u njega uvrstio član u kojem bi pisalo da su javni putevi strateški interes Hrvatske i da ih je zabranjeno davati u koncesiju za javne usluge.

Vlada, s druge strane, smatra da je monetizacija autoputeva ključna za smanjenje javnog duga. Naveli su da je trenutni dug četiri milijarde eura, a da u iduće tri godine dolazi naplata dve milijarde eura glavnice. Ministar pomorstva, saobraćaja i infrastrukture Siniša Hajdaš Dončić izjavio je ranije da bi do 2038. godine dug mogao da dostigne osam milijardi eura. "Ako možemo dobiti jedan dio prihoda odmah i zatvoriti nepovoljne kredite, zašto to ne učiniti", rekao je ministar i ocijenio da je sve ostalo stvar emocija. U vladi očekuju da bi monetizacija autoputeva trebalo da bude završena najkasnije do februara iduće godine.

Bonus video: