Dobre vijesti za Srbiju: Iz Fonda solidarnosti EU stiže 60,2 miliona eura

Ta sredstva, mogu da se koriste samo za obnovu infrastrukture i sanaciju i čišćenje ugroženog područja, ali ne i za obnovu privatnih kuća
0 komentar(a)
Jadranka Joksimović, Foto: Beta-AP
Jadranka Joksimović, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 11.10.2014. 08:34h

Srbija bi do kraja godine iz Fonda solidarnosti Evropske Unije trebalo da dobije 60,2 miliona eura bespovratne pomoći za obnovu infrastrukturnih objekata.

Ministarka bez portfelja zadužen za evropske integracije, Jadranka Joksimović kazala je da je to najbolji pokazatelj značaja evropskog puta Srbije, jer građani na konkretnom primjeru mogu da vide korist koju Srbija ima iz statusa kandidata za članstvo u Evropskoj uniji.

"Dobili smo veoma dobru vijest iz Brisela, s obzirom da je Evropska komisija (EK) uputila preporuku Evropskom parlamentu i Evropskom savjetu da se Srbiji iz Fonda solidarnosti, za koji smo aplicirali, dodijeli 60,2 miliona eura bespovratne pomoći", rekla je Joksimović.

Ona je objasnila da je početkom maja, kada su počele poplave u Srbiji, razgovarala sa tadašnjim komesarom za regionalnu politiku o proceduri apliciranja za sredstva iz Fonda solidarnosti, što je učinjeno krajem jula, prenosi B92.

"Očekivali smo oko 40-50 miliona eura, tako da je ovo zaista dobra vijest, jer ćemo dobiti 60,2 miliona eura bespovratnih sredstava. S obzirom na proceduru sada će o tome odlučivati Evropski parlament i Evropski savet i ja očekujem da ćemo do kraja godine potpisati taj ugovor između naše zemlje i EU. Ta sredstva bi trebalo da budu na raspolaganju do kraja godine", precizirala je Joksimović.

Prema njenim riječima, Fond solidarnosti namijenjen je članicama EU, ali i zemljama kandidatima, da pod potpuno istim uslovima kao punopravne članice, apliciraju za sredstva koja se daju u slučaju prirodnih nepogoda.

Ta sredstva, kako je dodala, mogu da se koriste samo za obnovu infrastrukture i sanaciju i čišćenje ugroženog područja, ali ne i za obnovu privatnih kuća.

Ona je podsjetila da je Srbija do sada od EU dobila ukupno oko 150 miliona eura bespovratne pomoći, odnosno 30 miliona eura prenamjenom iz IPA 2012, 50 miliona EUR programiranjem iz IPA 2014 i 60 miliona eura iz Fonda solidarnosti.

Bonus video: