Nastavak sjednice skupštine Kosova

Poslanica DSK Vjosa Osmani optužila je DPK da blokira formiranje institucije Kosova i da je jučerašnji izvjestaj EK dokaz da ta partija "krši sve što se moze kršiti na Kosovu"
0 komentar(a)
Kosovski parlament, Foto: Beta/AP
Kosovski parlament, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 09.10.2014. 10:04h

U Prištini, posle višenedjeljne političke blokade, danas je nastavljena konstitutivna sjednica kosovske skupštine, kako je to i najavio opozicioni koalicioni blok VLAN.

Sjednica je sazvana na zahtjev 62 poslanika.

Skupštinom predsjedava najmlađa poslanica Teuta Rugova, koja je naglasila da predsjedavajuća skupštine Flora Brovina krši pravilnik o radu, jer nije htjela da konstituivna sjednica nastavi rad.

Brovina je juče izjavila da ona, bez obzira na zahtjev poslanika, nije sazvala sjednicu, da sjednica nije pripremljena i da joj neće prisustvovati.

Zasjedanju, pored 63 albanska poslanika, prisustvuju i poslanici nealbanskih zajednica, a sjednicu bojkotuju predstavnici DPK premijera Hašima Tačija. Skupština broji ukupno 120 poslanika.

Sa skupštinske govornice je isticano da je sjednicu sazvala većina poslanika od ukupnog broja i da ta većina treba da odlučuje.

Poslanica DSK Vjosa Osmani optužila je DPK da blokira formiranje institucije Kosova i da je jučerašnji izvjestaj EK dokaz da ta partija "krši sve što se moze kršiti na Kosovu".

Navodeći da je nedavno u Letoniji, koja je član EU i NATO, na izborima pobijedila jedna proruska partija, ali da su se tri ostale partije udružile i kao većina formirale institucije, Osmani je rekla da je to primjer kako većina odlučuje i da i u Skupštini Kosova većina treba da odlučuje.

Šef poslaničke grupe Samoopredeljenja Visar Imeri optužio je Tačija i DPK da žele da pokažu da nema rješenja, ali da rješenja ima jer postoji parlamentarna većina.

"Oligarhijska vlast DPK i Tačija nalaze se i u Ustavnom sudu", rekao je on i naglasio da Kosovo "ne smijemo da ostavimo kao taoca te manjine".

Na sjednici bi, kako je najavljeno, trebalo da budu izabrani predsjednik parlamenta i predsjedništvo Skupštine Kosova.

Bonus video: