Rastu tenzije uoči izbora u RS: Ko kome majku, a ko kopa asfalt

Crnadak je naveo da je Radojičiććutao kada je Dodik "psovao majku i prijetio direktoru BN televizije" i kada je "na tribinama poručivao biračima da će im počupati rasvetu i prekopati asfalt" ako ne glasaju za SNSD
75 pregleda 1 komentar(a)
dodik, Foto: Betaphoto
dodik, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 07.10.2014. 14:38h

Nekoliko dana uoči nedjeljnih opštih izbora u BiH, u Republici Srpskoj rastu tenzije i međusobne optužbe stranaka za vođenje prljave kampanje.

Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) prijavio je Centralnoj izbornoj komisiji (CIK) opozicioni Savez za promjene zbog skandiranja uvreda na račun najviših funkcionera SNSD-a na tribini Partije demokratskog progresa u Trebinju.

Predsjednik RS i lider SNSD-a Milorad Dodik je ocijenio da vrijeđanje premijerke RS Željke Cvijanović predstavlja "pokušaj stvaranja atmosfere linča, političkih pritisaka i tenzija u društvu".

Predsjednik Skupštine RS i kandidat SNSD za parlament tog entiteta Igor Radojičić poručio je da bi CIK BiH "morala da reaguje na govor mržnje opozicije na posljednjoj tribini PDP-a i simpatizera Saveza za promjene u Trebinju".

Generalni sekretar PDP-a Igor Crnadak je u pismu Radojičiću ocijenio da su "licemjerne" njegove tvrdnje o "govoru mržnje i vulgarnoj kampanji" opozicije, navodeći da je ćutao kada je Dodik "psovao majku i prijetio direktoru BN televizije" i kada je "na tribinama poručivao biračima da će im počupati rasvetu i prekopati asfalt" ako ne glasaju za SNSD.

"Kada je Dodik novinarku Bete grubo izbacio sa pres konferencije, ti si, Igore, ćutao. Kad je drugom novinaru rekao da bi volio da mu skoči pritisak i da od toga umre, ti si, Igore, ćutao", naveo je Crnadak u otvorenom pismu Radojičiću.

On dodaje da se Radojičić nije oglasio ni kada je Dodik u jednoj tv emisiji uvrijedio gledaoca, a ni kada je visoki funkcioner SNSD-a Nikola Špirić, pred ministrom inostranih poslova Srbije, u centru Banjaluke jednog od opozicionih kandidata "uporedio sa svinjom".

Crnadak ocjenjuje da su tokom vlasti SNSD-a u RS "primitivizam i vulgarnost postali model ponašanja", navodeći da su za to najviše odgovorni ljudi za koje se smatralo da su "pristojni i kulturni banjalučki intelektualci" poput Radojičića, te funkcionera SNSD-a Nade Tešanović, Željka Mirjanića i ostalih.

"Vi ste sa oduševljenjem aplaudirali i dali legitimitet svim gadostima, prostakluku i primitivizmu u javnom životu", konstatovao je Crnadak.

CIK BiH je do sada zbog predizbornih ispada donijela jednu odluku o kažnjavanju kandidata - zabranu učešća na izborima kandidatu "Srpske radikalne stranke - Dr Vojislav Šešelj" Daliboru Trapari koji je u Istočnom Sarajevu verbalno izvrijeđao aktivistkinje Srpske demokratske stranke (SDS), a zatim sjekirom razlupao njihov predizborni štand.

Bonus video: