BiH: Protesti protiv "zuluma"

Neke od parola koje građani ističu na transparentima su: "Narodna krv nije voda da je piju lopovi", "Pravosuđe je naša ebola", "Poplava ogolila političare", "Šta bi mi bez vas? Bili bi sretni"
2 komentar(a)
Predsjedništvo BiH, Sarajevo protest, Foto: Reuters
Predsjedništvo BiH, Sarajevo protest, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.10.2014. 14:21h

Osam mjeseci nakon velikih antivladinih protesta u Federaciji BiH, grupa građana ponovo protestuje ispred sjedišta Predsjedništva BiH u Sarajevu.

Oni su izrazili nezadovoljstvo radom vlasti koja, kako poručuju, pljačka zemlju već 20 godina.

Demonstranti, između ostalog, smatraju da ih "vlast samo laže, tužilaštvo i policija se brinu o građanima umjesto o kriminalcima" i poručuju svima kojima je stalo do države da izađu i protestuju protiv "zuluma".

Neke od parola koje građani ističu na transparentima su: "Narodna krv nije voda da je piju lopovi", "Pravosuđe je naša ebola", "Poplava ogolila političare", "Šta bi mi bez vas? Bili bi sretni", prenosi "Dnevni avaz".

Sarajevski dnevnik podsjeća da je danas osam mjeseci od kada su "obespravljeni, poniženi građani Federacije BiH izašli na ulice tražeći pravdu, bolji život i odgovornost vlasti koja ih je za 20 godina pljačkanja dovela do provalije".

Sve je krenulo iz Tuzle, industrijskog grada gdje je više hiljada radnika u kratkom roku ostalo bez posla, a njihove porodice bez egzistencije.

Protesti su počeli pred zgradom vlade kantona tražeći da ih tadašnji premijer Sead Čaušević sasluša, ali on je i to odbio. Policija je angažovana da se obračuna sa građanima i tada je krenula pobuna.

Talas podrške se proširio i kulminirao u Sarajevu 7. februara, a mnoge kantonalne vlade su pale pod pritiskom građana.

Bonus video: