Uoči izbora u BiH, u RS stigli Kozaci koji su pripremali proteste na Krimu

Novinar Slobodan Vasković sumnja da je Dodik doveo kozake da izazovu nevolje ako izgubi na izborima
53 pregleda 8 komentar(a)
Nikolaj Đakonov (Novina), Foto: Oslobodjenje.ba
Nikolaj Đakonov (Novina), Foto: Oslobodjenje.ba
Ažurirano: 04.10.2014. 09:41h

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je juče da su donski kozaci doputovali u RS da „podrže jedan kulturni događaj“ i poručio da svi oni koji zlurado komentarišu njihov boravak prvo treba da izbroje mudžahedine koji žive u BiH i nekontrolisano ulaze na njenu teritoriju.

On je novinarima u Banjaluci rekao da se „čak i opozicija uključila u prebrojavanje koliko je Rusa ušlo u RS, što je beznačajan broj“.

„Došli su tu da podrže jedan kulturni događaj”.

Dodik tvrdi da je ključno pitanje boravka mudžahedina u BiH, a ne „da li neko ovdje dolazi da igra narodne igre“, prenijela je Beta.

Ministarstvo prosvjete i kulture RS tvrdi da grupu od 144 člana, koja je došla prije nekoliko dana, čine umjetnici. Lider grupe Nikolaj Đakonov je rekao medijima da će oni učestvovati na festivalu.

Međutim, bosanski mediji su objavili snimak na kojem Đakonov komanduje jednom paravojnom jedinicom na Krimu koja je pomogla u otcjepljenju te oblasti od Ukrajine.

Novinar Slobodan Vasković je juče rekao za AP da sumnja da je Dodik doveo kozake da izazovu nevolje u slučaju da izgubi na izborima 12. oktobra.

Pomoćnica ministra prosvjete i kulture RS, Irena Soldat-Vujanović, rekla je novinarima da je u Banjaluku stiglo više od stotinu umjetnika iz Rusije, koji treba da učestvuju u manifestaciji povodom obilježavanja 100 godina od početka Prvog svjetskog rata. Ona tvrdi da je ta manifestacija dogovorena još u februaru.

„Oni učestvuju u performansu, ja ne moram znati te podatke, jer sam bazirana na čitav program i naše učešće. Možda su došli prije dva, tri dana i radile su se pripreme za performans, koji treba da bude iznenađenje za građane“.

MUP RS u četvrtak je demantovao da je u RS prije nekoliko dana stiglo 140 ruskih specijalaca, navodeći da je riječ o „umjetnicima i članovima umjetničkih društava iz Rusije, koji učestvuju na manifestaciji povodom obilježavanja 100 godina od Prvog svjetskog rata, koju organizuje Ministarstvo prosvjete i kulture RS sa Ruskom Federacijom“.

Iz ruske ambasade u BiH preksinoć su demantovali da na teritoriji RS borave ruski specijalci ili obavještajci, ali su naveli da nemaju ni informaciju o tome da umjetnici iz Rusije učestvuju na nekoj kulturnoj manifestaciji u RS.

Televizija Federacije BiH juče je objavila da su kozaci, koji su se juče pojavili u Banjaluci, aktivno učestvovali u pripremama demonstracija na Krimu neposredno prije izbijanja rata u Ukrajini.

„Kozake je predvodio Nikolaj Đakonov, koji je takođe stigao u Banjaluku. Kozaci su u Ukrajini koristili iste uniforme koje su nosili i juče u Banjaluci“, navela je ta televizija.

Služba za poslove sa strancima BiH je saopštila da u sklopu svojih nadležnosti sprovodi kontrolu kretanja i boravka stranih državljana, pa tako i grupe državljana Ruske Federacije koja boravi na području Laktaša.

Portparolka Sanja Škuletić-Malagić je rekla za Anadoliju da „sama činjenica da je neko bio na stranom ratištu nije prepreka ulasku, ne samo u BiH nego ni zemlje EU. Prepreku predstavljaju međunarodne potjernice kakvih za ovim licima nema“.

Anadolija je objavila da Đakonov na veb sajtu u centru Kozaka (http://kazak-center.ru/news/nikolaj_djakonov_o_situacii_na_khopre/2013-11-25-2703) naziva zamjenikom komandanta velike donske vojske. Takođe, u jednom video snimku govori o učešću Kozaka/dobrovoljaca u sukobima u Ukrajini.

Bonus video: