Evropska komisija predložila da se uvedu sankcije BiH

Sankcije će biti uvedene ako Sarajevo s Briselom do 1. januara 2016. godine ne dogovori uslove pod kojima će se Hrvatskoj osigurati odgovarajući trgovinski sporazum s BiH
89 pregleda 4 komentar(a)
Evropska komisija, Foto: Shutterstock
Evropska komisija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 03.10.2014. 10:26h

Evropska komisija predložila je uvođenje sankcija Bosni i Hercegovini, saznaje list "Dnevni avaz".

U pismu upućenom Evropskom parlamentu i ostalim institucijama Evropske unije, predlaže se suspenzija Privremenog sporazuma o trgovini s BiH.

Sankcije će biti uvedene ako Sarajevo s Briselom do 1. januara 2016. godine ne dogovori uslove pod kojima će se Hrvatskoj osigurati odgovarajući trgovinski sporazum s BiH.

BiH još nije prihvatila prilagođavanje trgovinskih povlastica odobrenih u okviru Privremenog sporazuma kako bi se u obzir uzela tradicionalna povlašćena trgovina između Hrvatske i BiH u okviru Srednjeevropskog sporazuma o slobodnoj trgovini (CEFTA).

"U slučaju da do donošenja ove uredbe Evropska unija i BiH ne budu potpisale i privremeno primjenjivale sporazum o prilagođavanju trgovinskih povlastica iz Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju i Privremenog sporazuma, povlastice odobrene Bosni i Hercegovini trebalo bi obustaviti od 1. januara 2016.", stoji u predlogu Komisije.

Ako se usvoji ova odluka, BiH će izgubiti tržište EU, a Brisel je ranije odlučio da BiH neće dobiti oko 550 miliona eura bespovratnih sredstava iz fondova pretpristupne pomoći (IPA II), zbog nesprovodjenja reformi.

Evropski parlament još je u februaru ove godine odlučio da bi, ako se ne sprovede presuda Sejdić - Finci o ukidanju nacionalne diskriminacije u izbornom procesu, mogao Predsjedništvo BiH i Dom naroda Parlamenta BiH da proglasi nelegitimnim i nelegalnim, piše list.

Bonus video: