Jahjaga traži od partija nalaženje brzog rješenja

Konstitutivna sjednica Skupštine Kosova, koja je bila zakazana za danas i na kojoj je trebalo da poslanici treći put pokušaju da izaberu predsjednika i potpredsjednike parlamenta, odložena je sinoć do daljnjeg
0 komentar(a)
Atifete Jahjaga, Foto: Betaphoto
Atifete Jahjaga, Foto: Betaphoto
Ažurirano: 02.10.2014. 20:19h

Predsjednica Kosova Atifete Jahjaga danas je od političkih stranaka zastupljenih u Skupštini Kosova zatražila što brže rješenje za stvaranje institucija Kosova, saopšteno je iz njenog kabineta.

Jahjaga se tokom današnjeg dana odvojeno susrela sa liderima parlamentarnih stranaka i u tim susretima ponovila stav da što prije treba naći rješenje za prevazilaženje sadašnjeg stanja i formiranje institucija proizašlih iz izbora od 8 juna.

"Predsjednica Jahjaga ponavlja stav da se što brže nađe rješenje za stvaranje institucija zemlje u cilju ispunjavanja očekivanja građana za održive institucije i ubrzavanje reformskih procesa i evroatlanskih integracija. Ona je kazala da je Skupština autonomna institucija i da poslanici i politički lideri, poštujući odluku ustavnog suda i Ustav, treba da pronađu načine da omoguće stvaranje institucija", navodi se u saopštenju.

Jahjaga je prema saopštenju zatražila od političkih lidera da ponude predloge i sugesije za nalaženje rješenja u skladu sa ustavnim normama, što će u slučaju približavanja stavova pomoći i održavanju jednog zajedničkog sastanka.

Konstitutivna sjednica Skupštine Kosova, koja je bila zakazana za danas i na kojoj je trebalo da poslanici treći put pokušaju da izaberu predsjednika i potpredsjednike parlamenta, odložena je sinoć do daljnjeg.

Predsjedavajuća skupštine Kosova Fljora Brovina zatražila je, kako su prenijeli prištinski mediji, da poslanici budu obaviješteni o odlaganju sjednice.

Ustavni sud je prethodno saopštio da Demokratska partija Kosova (DPK) Hašima Tačija, kao stranka sa najviše poslanika, ima pravo da predloži kandidata za predsejdnika skupštine. Ta stranka, međutim, na prethodna dva zasjedanja nije imala 61 poslanički glas, koliko je potrebno za izbor predsjednika parlamenta.

Sa druge strane, postizborna koalicija sastavljena od četiri stranke, tvrdi da ima dovoljno glasova poslanika za izbor svog kandidata za predsjednika skupštine, ali nema pravo da ga predloži, ukoliko se sa tim ne slozi DPK.

Parlamentarni izbori na Kosovu održani su 8. juna.

Bonus video: