ISHOD PROCESA

Karadžić: Biću oslobođen

59 pregleda 4 komentar(a)
Radovan Karadžić, Foto: Beta/AP
Radovan Karadžić, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 17.02.2019. 09:40h

 Haški optuženik Radovan Karadžić izjavio je danas pred Tribunalom da je siguran će ishod procesa biti oslobađajuća presuda.

Njegov pravni savjetnik Piter Robinson je prethodno zatražio odbacivanje krivice za genocid, navodeći da Karadžić (69) nije znao za masakr nad hiljadama muslimana u Srebrenici 1995. godine.

Karadžić je rekao da mu je, kada je pitao komandante bosanskih Srba o ubistvima za Srebrenicu, rečeno da je to "ništa" i da su "sve to laži". 

Potom se obratio sudijama rekavši: "Ne sumnjam u ishod suđenja. Biću oslobođen", prenijela je agencija AFP. 

Robinson je, prilikom iznošenja završnih riječi na suđenju Karadžiću, rekao da su događaji u Srebrenici "u suštini, skrivani od njega i zbog toga on nije kriv za genocid". 

"Nijedan jedini svjedok nije posvjedočio da je Radovan Karadžić planirao, naredio ili čak bio informisan o egzekuciji zatvorenika u Srebrenici", naglasio je Karadžićev pravni savjetnik. 

"Da je dr Karadžić zaista kriv za masakr u Srebrenici vi biste čuli mnogo više nego što je tužilaštvo iznijelo tokom petogodišnjeg suđenja", rekao je Robinson. 

"Ako se slažete sa pravnim linčom kao što je to učinilo tužilaštvo, osudićete nevinog čovjeka", rekao je Robinson. 

Prethodno je Robinson zatražio od sudskog vijeća da odbaci tačku optužnice za genocid počinjen u bosansko-hercegovačkim opštinama 1992. godine. 

Karadžić, koji je u srijedu izjavio da je "istinski prijatelj" bosanskih muslimana, pažljivo je slušao izlaganje svog pravnog savjetnika. 

Karadžić je u srijedu rekao da preuzima moralnu odgovornost ali je sve tačke optužnice za genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine odbacio. 

Iako tvrdi da je nevin, Karadžić se ipak izvinio žrtvama, prihvatajući odgovornost kao predsjednik Republike Srpske u vrijeme ratnih sukoba u BiH, navela je agencija AFP. 

Haško tužilaštvo završnu riječ dalo je 29. septembra navodeći da je bivši predsjednik RS bio "pokretačka sila" politike etničkog čišćenja tokom rata u BiH, da se ponašao kao mafijaš i da je bio lažov. 

Tužilaštvo je u podnesku zatražilo doživotnu zatvorsku kaznu za Karadžića, a presuda bi mogla da bude izrečena krajem 2015. godine. 

Karadžić je, poslije višegodišnjeg bjekstva, uhapšen u Beogradu u julu 2008. godine i izručen Tribunalu. 

Suđenje mu je počelo u oktobru 2009. Tužilaštvo je iznošenje dokaza okončalo 25. maja 2012. godine, posle svjedočenja 195 svedoka. 

Iznošenje dokaza odbrane počelo je 16. oktobra 2012. godine i završeno je 1. maja ove godine, posle svjedočenja 238 svjedoka. 

Karadžić je tokom suđenja izjavio da je masakr u Srebrenici "mit", da su muslimani inscenirali zločine kako bi bacili krivicu na bosanske Srbe i da bi on trebalo da dobije nagradu zbog toga što je činio sve što je u njegovoj moći kako bi izbjegao krvavi građanski rat u Bosni. 

Konačna presuda se ne očekuje prije kraja 2015. godine, navela je francuska agencija.