Odbrana: Karadžić nije znao za masakr u Srebrenici

“U suštini, oni (događaji) su skrivani od njega i zbog toga on nije kriv za genocid,” rekao je Robinson
72 pregleda 6 komentar(a)
Radovan Karadžić, Foto: Beta/AP
Radovan Karadžić, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 02.10.2014. 15:14h

Bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić nije znao za masakr na hiljade muslimana u Srebrenici 1995. godine, rekao je danas u Haškom sudu njegov pravni savjetnik Piter Robinson, koji je zatražio odbacivanje krivice za genocid.

“Ne postoji nijedan dokaz da je dr Karadžić planirao ili naredio ubistvo zarobljenika (u Srebrenici) ili da je znao za to,” rekao je Robinson prilikom iznošenja završnih riječi na suđenju Karadžiću u Haškom sudu, prenijela je agencija AFP.

“U suštini, oni (događaji) su skrivani od njega i zbog toga on nije kriv za genocid,” rekao je Robinson.

Karadžić je dan ranije rekao pred Haškim tribnalom da preuzima moralnu odgovornost za zločine Srba u Bosni i Hercegovini, ali da nije naredio izvršenje ubistava, prenosi B92.

Haški optuženik Karadžić (69) odbacio je optužbe za genocid, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti.

Haško tužilaštvo završnu riječ dalo je 29. septembra, navodeći da je bivši predsjednik RS bio “pokretačka sila” politike etničkog čišćenja tokom rata u BiH, da se ponašao kao mafijaš i da je bio lažov.

Tužilaštvo je u podnesku zatražilo doživotnu zatvorsku kaznu za Karadžića, a presuda bi mogla da bude izrečena krajem 2015. godine.

Karadžić je, poslije višegodišnjeg bjekstva, uhapšen u Beogradu u julu 2008. godine i izručen Tribunalu.

Suđenje mu je počelo u oktobru 2009. Tužilaštvo je iznošenje dokaza okončalo 25. maja 2012. godine, poslije svjedočenja 195 svjedoka.

Iznošenje dokaza odbrane počelo je 16. oktobra 2012. godine i završeno je 1. maja ove godine, poslije svjedočenja 238 svjedoka.

Karadžić je tokom suđenja izjavio da je masakr u Srebrenici “mit”, da su muslimani inscenirali zločine kako bi bacili krivicu na bosanske Srbe i da bi on trebalo da dobije nagradu zbog toga što je činio sve što je u njegovoj moći kako bi izbjegao krvavi građanski rat u Bosni.

Konačna presuda se ne očekuje pre kraja 2015. godine, navela je francuska agencija.

Bonus video: