Karadžić: Moralno sam odgovoran za zločine

Karadžić ima 10 sati na raspolaganju danas i sjutra da iznese završnu riječ na sudjenju u kojem je optužen u 11 tačaka
52 komentar(a)
Radovan Karadžić, Foto: Beta/AP
Radovan Karadžić, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 01.10.2014. 12:54h

Radovan Karadžić je rekao pred Haškim tribnalom da preuzima moralnu odgovornost za zločine Srba u Bosni i Hercegovini, ali da nije naredio izvršenje ubistava, prenosi B92.

Bivši predsjednik RS je optužio tužioce Ujedinjenih nacija za "stavljanje čitavog srpskog naroda na sud", rekavši da nemaju "nijedan dokaz" koji ga povezuje za zvjerstva počinjena tokom rata u Bosni.

Karadžić je rekao da ne bi trebalo da bude optužen od strane UN tribunala za ratne zločine, ali je priznao da kao ratni lider "snosi moralnu odgovornost za zločine počinjene od strane građana i snaga Republike Srpske.

On je naveo da se njegova optužnica zasniva na tvrdnji da je bio ključni član kriminalne zavjere da "očisti" područja Bosne pod srpskom dominacijom od Muslimana i Hrvata.

Bez te teorije, kako kaže, "jedina stvar koja će ostati su njegova dobra djela prema njegovom narodu i druga dva naroda".

"Zaista sam bio pravi prijatelj Muslimana", rekao je on.

Karadžić ima 10 sati na raspolaganju danas i sjutra da iznese završnu riječ na sudjenju u kojem je optužen u 11 tačaka za genocid, ratne zločine i zločine protiv čovječnosti tokom rata u BiH od 1992. do 1995. godine.

Haško tužilaštvo završnu riječ dalo je 29. septembra navodeći da je bivši predsjednik RS bio "pokretačka sila" politike etničkog čišćenja tokom rata u BiH, da se ponašao kao mafijaš i da je bio lažov.

Tužioci su juče ponovo zatražili doživotni zatvor za bivšeg predsjednika RS Radovana Karadžića kome se se pred Haškim tribunalom sudi za ratne zločine i genocid u BiH.

Poslije iznošenja završnih riječi, obje strane u postupku imaće priliku da iznesu replike i opovrgavajuće argumente. Zatim će sudije vijećati o presudi i kazni.

Karadžić je optužen za genocid, zločine protiv čovječnosti i kršenja zakona i običaja ratovanja u Bosni i Hercegovini između 1992. i 1995. godine.

Uhapšen je u Srbiji nakon niza godina skrivanja i prebačen u Hag 30. jula 2008. godine, dok mu je suđenje po 11 tačaka optužnice počelo 26. oktobra 2009. godine.

Tužilaštvo je iznošenje dokaza okončalo 25. maja 2012. godine, poslije svjedočenja 195 svjedoka.

Iznošenje dokaza odbrane otpočelo je 16. oktobra 2012. godine i završeno je 1. maja ove godine, poslije svjedočenja 238 svjedoka, navedeno je u saopštenju Haškog tribunala.

Bonus video: