Slovenija: Stanje u bankarskom sektoru se popravlja

Slovenačka vlada je krajem prošle godine u dogovoru sa Evropskom komisijom dokapitalizovala većinu banaka s državnim udjelima
0 komentar(a)
Ljubljana, Foto: Beta/AP
Ljubljana, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 28.09.2014. 09:03h

Slovenačke banke su u prvih sedam mjeseci ove godine ostvarile 113,8 miliona eura dobiti, objavila je Centralna banka Slovenije.

Otpisi i rezervacije banaka na ime loših kredita dvostruko su manji nego prošle godine, ali iznose još visokih 250 miliona eura.

Iako stabilizacija bankarskog sistema i dalje traje, stanje u slovenačkom bankarskom sektoru se popravlja u odnosu na prošlu godinu, kad su banke u sedam mjeseci imale 264 miliona eura gubitaka, a njihovu su se bilansi smanjivali iz mjeseca u mjesec, prenosi SEEbiz.

Prema podacima centralne banke, svota ukupnog bilansa slovenačkih banaka premašuje 40 milijardi eura i ne pada već sedam mjeseci uzastopno.

Ukupni depoziti u bankama iznose 33,92 milijarde eura i manji su 8,3 odsto nego prošle godine u istom periodu, ali su depoziti građana povećani 2,1 odsto.

Kreditna aktivnost banaka i dalje se međutim smanjuje, pa trenutni kreditni plasmani iznose 23,4 milijarde eura, što je 21,2 odsto manje nego prošle godine.

Slovenačka vlada je krajem prošle godine u dogovoru sa Evropskom komisijom dokapitalizovala većinu banaka s državnim udjelima, dok je veći dio njihovih loših kredita prebačen na takozvanu "lošu banku", čime je počeo proces sanacije bankarskog sistema.

Bonus video: