Beograd: Zeleno svjetlo za Paradu, ali može biti zabranjena u svakom trenutku

Za potrebe održavanja Parade ponosa policije Republike Srpske i Crne Gore sklopile su ugovor sa MUP-om Srbije o pozajmici zaštitne opreme
0 komentar(a)
LGBT, transeksualizam, Foto: Shutterstock
LGBT, transeksualizam, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 26.09.2014. 09:20h

Na sjednici Biroa za koordinaciju službi bezbjednosti odlučeno je da Parada ponosa neće biti zabranjena, ali da MUP Srbije zadržava pravo da je zabrani u bilo kom trenutku, rekao je ministar policije Nebojša Stefanović.

Ministar policije je rekao da i pored različitih mišljanja o održavanju Parade, ipak je donijeta odluka da skup ne bude zabranjen.

Stefanović je apelovao na građane i ljude koji vole Srbiju da sačuvaju red i mir i da spriječe da dođe do rušenja grada i napada na policiju.

Za potrebe održavanja Parade ponosa policije Republike Srpske i Crne Gore sklopile su ugovor sa MUP-om Srbije o pozajmici zaštitne opreme, saznaje „Blic“. Prema ovom ugovoru, Srbiji su isporučeni štitovi i šljemovi, jer tamošnja policija ne raspolaže dovoljnom količinom te opreme.

Premijer Aleksandar Vucič izjavio je da neće prisustvovati Paradi ponosa i naglasio da je njegova dužnost kao premijera da ljudima garantuje bezbjednost i sugurnost.

"Poštujem ustavne obaveze države i moja obaveza je da se svim ljudima garantuje bezbjednost i sigurnost. Moje je demokratsko pravo - neću da prisustvujem Paradi, niti mi to pada na pamet", rekao je Vucič na konferenciji za novinare.

"Baš ne bih mogao da se šetam, imam druga posla nego da se šetam pa i da nemam opet ne bih šetao. To je moj izbor. Moj je izboir da li ću u nedjelju da izađem sa djecom ili idem u Tekiju da radim. To je moj izbor", rekao je Vučić i dodao da pitanja izbora nema kada je riječ ustavnih obaveza da garantuje građanima bezbjednost.

Kako je naveo neće da se dodvorava nikome, ni stranim ambasadama, pa da priča kako će biti na čelu kolone a od parada nije bilo ništa i govorili da će da se održi a od toga nije bilo ništa.

Predstavnik organizatora Parade ponosa Boban Stojanović izrazio je očekivanje da će Prajd biti održan u nedjelju, 28. septembra, ocjenjujući da je u društvu mnogo manja tenzija nego prethodnih godina.

"Može se pretpostaviti da idemo ka Prajdu. Čini mi se da je ove godine kreirana jedna i politička klima i klima u javnosti, koja vodi ka tome da se Prajd desi", rekao je Stojanović za RTV.

On je dodao da je, ako se izuzme par incidenata prethodnih dana, mnogo manja tenzija nego ranijih godina, pa se organizatori nadaju da će Prajd biti održan.

"Ne osjećam tenzije koliko se osjećalo ranijih godina", rekao je Stojanović i dodao da su organizatori imali više sastanka sa visoko rangiranim predstavnicima vlade, što se ranijih godina nije dešavalo.

Kako je dodao, nisu imali sastanke sa premijerom, ali jesu sa drugim ministrima i ministarkama, a neki od njih su rekli i da će prisustvovati Paradi ponosa.

"To govori o većem razumijevanju institucija za ovo pitanje", smatra Stojanović.

On je dodao i da je veoma važna poruka koju je uputio premijer Srbije Aleksandar Vučić da učesnici Prajda moraju da budu zaštićeni, te da će eventualni izgrednici biti uhapšeni i procesuirani.

Nekoliko prijetnji učesnicima Parade ponosa 28. septembra ispisano je prethodnih dana u centru Beograda, a sljed događaja pred Paradu ponosa podsjeća na ranije scenarije uoči Prajda.

Bonus video: