Hrvatska: Medicinske sestre hrle u inostranstvo

"Riječ je o sestrama s dugogodišnjim iskustvom i znanjem koje nije lako zamijeniti", upozorava Prašnjak i dodaje da ovakva situacija u sestrinstvu i zdravstvu, nažalost, nikoga ne zabrinjava
63 pregleda 1 komentar(a)
medicinska sestra, Dom zdravlja, štrajk medicinara, Foto: Arhiva "Vijesti"
medicinska sestra, Dom zdravlja, štrajk medicinara, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 25.09.2014. 19:24h

Na rad u inostranstvo iz hrvatskih bolnica je tokom godinu dana otišlo oko 400 visokoobrazovanih medicinskih sestara, prenosi "Večernji list" .

List prenosi alarmantne podatke Hrvatskog strukovnog sindikata medicinskih sestara i tehničara, koji se svakodnevno suočava s novim odlascima.

Predstavnica sinikata Anica Prašnjak navodi da će uskoro odeljenje intenzivne nege jedne bolnice napustiti čak šest medicinskih sestara, a poznato je da se, kako objašnjava, "sestra na intenzivnoj ne postaje preko noći".

"Riječ je o sestrama s dugogodišnjim iskustvom i znanjem koje nije lako zamijeniti", upozorava Prašnjak i dodaje da ovakva situacija u sestrinstvu i zdravstvu, nažalost, nikoga ne zabrinjava, odnosno da se prava sestara godinama sistemski smanjuju, a ulaganje u visoko obrazovanje niko im ne priznaje.

U okolnostima kada medicinskih sestara nedostaje, a istovremeno su ih stotine već otišle i odlaziće i dalje, čitavo bolničko odjeljenje može, piše zagrebački dnevnik, u jednom danu da ostane bez osoblja.

Visokoobrazovne sestre, u javnosti nazivane višim medicinskim sestrama, i pri zapošljavanju u inostranstvu nailaze na probleme upravo zato što hrvatski sistem ne priznaje njihovo obrazovanje

Glavna sestra zagrebačkog "Rebra" Brankica Rimac kaze da je trend odlaska medicinskih sestara i tehničara iz te ustanove u inostranstvo očekivan i na godišnjem nivou iznosi ispod tri odsto u odnosu na broj zaposlenih medicinskih sestara.

"Razlozi odlaska variraju od zapošljavanja u domovima za starije do zdravstvenih ustanova", objasnila je Rimac i dodala da je Njemačka njihov prvi izbor za novi posao.

Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, tokom 2013. godine u lokalnim zdravstvenim ustanovama radilo je 26.413 medicinskih sestara i tehničara.

Bonus video: