Veselji: Mitrovica je srce i ponos Kosova

Predsjednik kosovskog parlamenta je rekao da će Kosovo biti zaštićeno djelima, a ne riječima i lažima
201 pregleda 3 komentar(a)
Kadri Veselji, Foto: Beta-AP
Kadri Veselji, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 03.09.2018. 15:14h

U južnom dijelu Kosovske Mitrovice, koji naseljavaju Albanci, održan je okrugli sto pod nazivom "Finalna faza dijaloga Kosovo–Srbija", na kojem je predsjednik kosovske skupštine Kadri Veselji iznio tvrdnju da će "Mitrovica uvijek biti dio Kosova" i da "nikada neće postati dio bilo kakve razmjene".

Veselji je u obraćanju rekao da je došao da "građanima Mitrovice dokaže svoju odlučnost u", kako RTK na srpskom jeziku prenosi, "odbrani ove teritorije, poručivši da će Kosovo biti zaštićeno djelima, a ne riječima i lažima".

"Možda ste nedavno čuli za različite glasove o tome kako Mitrovica može biti dio pazara teritorija u pregovorima sa Srbijom. To su glasine koje podstiču paniku među građanima i na taj način služe kao loš primjer. To su proruski glasovi, prosrpski glasovi. Mitrovica je ispunjena patriotizmom i nikada, nikada neće biti dirnuta. Mitrovica je srce i ponos Kosova", poručio je Veselji.

Govorio je i o zahtjevu opozicije za održavanje vanredne sjednice skupštine, jer, kako stoji u zahtjevu, kosovski "predsjednik Hašim Tači nema pravo da pregovara sa Srbijom o granici", piše Tanjug.

"Samoopredjeljenje mora da zaustavi uništavanje naše države, jer se nacionalno jedinstvo ne postiže gašenjem države Kosovo. Pozvao bih Demokratski savez Kosova da se distancira od njih, da ne razgovaramo u utorak o podjeli, već o jedinstvu. To je prvi nacionalni rizik koji Kosovo trenutno ima", rekao je Veselji.

Bonus video: