Zukorlić: Parada uniformisanih je performans

Muftija je naglasio da je čitava manifestacija prošla bez incidenata, a da je događaj zloupotrijebljen
182 pregleda 16 komentar(a)
Zukorlić, Foto: Beta
Zukorlić, Foto: Beta
Ažurirano: 22.09.2014. 18:37h

Parada uniformisanih mladića u "pohodu na Hadžet" bila je jedan performans, a to se sada koristi protiv mene, rekao je u emisiji B92 "Kažiprst" muftija Muamer Zukorlić.

Muftija je naglasio da je čitava manifestacija prošla bez incidenata, a da je događaj zloupotrijebljen i da je njime manipulisano.

Pristalice muftije Muamera Zukorlića organizovano su 4. septembra išli na Hadžet, mjesto na kome su prije 70 godina partizani strijeljali oko 2.000 ljudi zbog saradnje s okupatorom, uglavnom Bošnjaka. Na čelu povorke hodali su mladići u zelenim unifomama s fesovima na glavama, učenici vjerske škole medrese. U javnosti je počelo da se spekuliše o tome da uniforme liče na one koje je za vrijeme Drugog svetskog rata nosila muslimanska milicija Aćif-efendije, ratnog gradonačelnika Novog Pazara, koji je sarađivao s Njemcima. Vlada Srbije nije reagovala tim povodom, a ministar odbrane Srbije Bratislav Gašić je rekao da nema elemenata povećanih bezbjednosnih pretnji. Ubrzo potom, na društvenim mrežama se pojavilo nekoliko stranica na kojima se poziva na osnivanje "armije Sandžaka". Tužilac za visokotehnološki kriminal Srbije Branko Stamenković je rekao ranije za B92 da MUP prikuplja informacije. Zukorlić je rekao da se pohod na Hadžet događa već četiri godine zaredom, ali da je jedino ovoga puta ova, kako je rekao "kulturno-komemorativna manifestacija", naišla na pažnju. On je dodao da su mediji zloupotrebili i manipulisali time i da su se zato širile panika i laži. On je na konstataciju Meha Omerovića rekao da raspaljuje paniku i da mu više smeta ko kakvu kapu nosi nego što je ubijeno 2.000 Musilimana.

Bonus video: