Svjetska nagrada za slobodu medija Uneska za palestinske novinare koji pokrivaju rat u Gazi

Čovječanstvo ima ogroman dug prema palestinskim novinarima, zbog njihove hrabrosti i posvećenost slobodi izražavanja, rekao je predsjednik Međunarodnog žirija medijskih profesionalaca

10624 pregleda 66 reakcija 1 komentar(a)
Detalj iz Gaze, Foto: Reuters
Detalj iz Gaze, Foto: Reuters

Organizacija Ujedinjenih nacija za obrazovanje, kulturu i nauku (UNESKO) dodelila je danas svoju Svjetsku nagradu za slobodu medija svim palestinskim novinarima koji pokrivaju rat u Pojasu Gaze od početka sukoba izraelskih snaga i palestinskog pokreta Hamas 7. oktobra.

"U ovim vremenima mraka i nereda, želimo da pošaljemo snažnu poruku solidarnosti i priznanja palestinskim novinarima koji prate ovu krizu u dramatičnim okolnostima", izjavio je je Maurisio Vajbel, predsjednik Međunarodnog žirija medijskih profesionalaca.

Prema njegovim riječima, čovječanstvo ima ogroman dug prema palestinskim novinarima, zbog njihove hrabrosti i posvećenost slobodi izražavanja.

Generalna direktorica Uneska Odre Azule je istakla "važnost kolektivne mobilizacije kako bi novinari, svuda u svijetu, mogli da nastave da obavljaju svoj suštinski posao informisanja i istraživanja".

Prema Komitetu za zaštitu novinara (CPJ), udruženju sa sedištem u Njujorku, od početka rata 7. oktobra između Izraela i Hamasa ubijeno je 97 novinara i medijskih radnika, od kojih su 92 Palestinci, a 16 je povrijeđeno.

Bonus video: