Odgođeno ročište Todoriću, zastupa ga i supruga Tonija Blera

Todorić je uhapšen u novembru prošle godine u Londonu gdje je pobjegao po izbijanju afere Agrokor, a na osnovu evropskog naloga za hapšenje koji je raspisala Hrvatska
70 pregleda 0 komentar(a)
Ivica Todorić, Foto: Istarski.hr
Ivica Todorić, Foto: Istarski.hr
Ažurirano: 06.09.2018. 11:04h

Osnivač Agrokora Ivica Todorić danas je na sudu u Londonu dobio dodatnih 28 dana za novo ročište, na kojem njegova odbrana mora da predstavi nove dokaze za žalbu kojom želi da spriječi Todorićevo izručenje Hrvatskoj, javila je regionalna N1 televizija.

Iduće ročište biće 15. oktobra.

Todorić se danas u pratnji svog advokatskog tima pojavio na londonskom sudu, a u timu je i Čeri Bler (Cherie Blair), profesionalno poznata i kao Cherie Booth, supruga bivšeg britanskog premijera Tonija Blera, koja je jedna od najpoznatijih svjetskih advokata za ljudska prava.

U izjavi novinarima poslije ročišta Todorić se zahvalio londonskom sudu na "pravičnoj odluci", prenosi N1.

"Dobili smo vremena za pripremu da bismo došli do istine za koju se borimo. To je pobjeda i svih koji se bore protiv korupcije u Hrvatskoj", rekao je Todorić.

Visoki sud u Londonu je krajem jula odbio Todorićevu žalbu na prvostepenu presudu iz aprila, prema kojoj on treba da bude izručen Hrvatskoj. Sud nije prihvatio argument Todorićeve odbrane da je žrtva političkog progona. Njemu je, međutim, za danas odobrena još jedna prilika da uveri sud da promijeni mišljenje i odbije izručenje.

Todorić je uhapšen u novembru prošle godine u Londonu gdje je pobjegao po izbijanju afere Agrokor, a na osnovu evropskog naloga za hapšenje koji je raspisala Hrvatska.

Hrvatsko tužilaštvo je u oktobru prošle godine pokrenulo istragu u slučaju Agrokor kojom je obuhvaćeno 15 osoba, uglavnom bivših članova upravnog ili nadzornog odbora koncerna, kao i dvoje zaposlenih u revizorskoj kući Bejker Tili (Baker Tilly) koja je radila revizorske izvještaje za Agrokor.

Prvoosumnjičeni je Ivica Todorić, a među osumnjičenima su i njegovi sinovi, Ivan i Ante. Sumnja se da su zajedno s ostalim osumnjičenima ocu, Ivici Todoriću, omogućili pribavljanje više od 1,142 milijarde kuna protivpravne dobiti.

Istražni sudija u Zagrebu jedino je Ivici Todoriću odredio istražni zatvor, a pošto je bio nedostupan hrvatskom pravosuđu, za njim je raspisana međunarodna poternica.

Bonus video: